OS-facklan släcktes – tre gånger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Protester i Paris vid ceremonin kring OS-facklan

Våldsamma protester vid Eiffeltornet i Paris gjorde att polisen tvingades släcka OS-facklan – tre gånger.

Fyra personer greps i samband med protesterna.

Buropen haglade i dag i Paris med anledning av ceremonin kring OS-facklan. Säkerhetspådraget var omfattande.

Trots det tvingades polisen släcka facklan. En stund senare var den olympiska elden åter tänd men den släcktes snart igen.

Togs ombord på buss

En polisman klädd i joggingkläder ska enligt rapporter från Frankrike ha släckt den olympiska elden den första gången. Därefter togs facklan ombord på en buss, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En stund senare var dock facklan åter tänd. Men bara en kort stund senare var elden åter släckt.

– Underbart!

En glädjestrålande kvinna delade spontant ut kyssar när nyheten om att OS-elden släckts nått fram till demonstrationen på Trocadero, mitt emot Eiffeltornet.

– Vi är inte emot kineserna och OS, men vi står på tibetanernas sida, förtydligade hon.

Fyra personer greps

Jean-Paul Ribes, ordförande i tibetanska stödkommittén, var mycket glad över nyheten.

– De hade kunnat fortsätta springa med en släckt fackla, det hade varit en vacker symbol, sade han leende.

Fyra personer greps vid 13-tiden av polisen sedan de försökte stoppa fackelstafetten, rapporterar den franska tidningen Le Figaro.

Burop

– Vidrigt!

Buropen haglade mot de franska poliserna efter det att de med våld slitit en tibetansk flagga ur händerna på en tibetansk kvinna som ropat slagord om ett fritt Tibet. Alldeles intill fälldes en man till marken när han försökte ta tillbaka sin flagga från polisen.

Samtidigt ropade en annan man att det som skedde var ”en skam i de mänskliga rättigheternas land!” Då fördes han snabbt bort till ett av polisens fordon, rapporterar TT:s medarbetare som bevittnande händelsen i närheten av Eiffeltornet, det vill säga inte längs OS-facklans kortegeväg.

Flera broar över floden Seine har spärrats av och möjligheterna för demonstranterna att närma sig fackelbäraren är starkt begränsade.

På Place de Trocadéro i centrala Paris vajar de tibetanska flaggorna, men på andra sidan Seine, invid Eiffeltornet syns bara kinesiska flaggor, rapporterar TT:s medarbetare i Paris.

28 kilometer

Dagen efter turbulensen i London, där drygt 30 personer greps för att ha försökt störa fackelstafetten, är det Paris tur. Klockan 12.35 lämnar OS-facklan Eiffeltornet. 80 löpare ska föra facklan längs avenyn Champs-Elysées, över floden Seine till Charlety-stadion.

Den 28 kilometer långa stafetten kommer att övervakas av 65 poliser på motorcyklar och 200 poliser på rullskridskor eller till fots, enligt brittiska BBC. Ytterligare 200 ordningspoliser medverkar i säkerhetsarrangemanget.

Facklan och stafettlöparna kommer att skyddas av en 200 meter bred avspärrning. Polisbåtar ska patrullera Seine, en helikopter kommer att cirkulera i luften och ridande polis finns på plats, rapporterar AFP.

Protester

Grupper i Paris aviserade protester mot Kinas politik i Tibet med start klockan 10 vid Eiffeltornet. Den i Paris baserade journalistorganisationen Reportrar utan gränser har utlovat något ”spektakulärt”. Polisen i Paris säger sig skydda facklan som ett ”statsöverhuvud”, enligt BBC.

OS-facklan anlände till Paris-flygplatsen Charles de Gaulle i söndags kväll. Den togs emot av Kinas ambassadör och den före detta franska olympiska atleten Guy Drut, rapporterar BBC. 40 poliser på motorcyklar övervakade transporten av facklan till hotellet.

OS-facklan tändes i Aten 24 mars och reser nu runt världen. OS i Peking invigs den 8 augusti. Bristen på mänskliga rättigheter i Kina, och framfört allt Kinas hårda tag mot protesterna i Tibet, har öppnat en debatt om möjligheten att bojkotta OS, eller delar av evenemangen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade nyligen att han inte utesluter en bojkott av OS-invigningen.

Följ ämnen i artikeln