Löfven: ”De kan inte tro att allt ska fortsätta som förr”

Statsministern: Storbritannien skyldigt att lämna ett snabbt besked

BRYSSEL. EU-ledarnas besked till David Cameron är glasklart.

Storbritannien måste snabbt bestämma sig för om de ska lämna eller inte.

– De kan inte tro att allt ska fortsätta som förr, säger statsminister Stefan Löfven.

Det pågående toppmötet är EU-ledarnas första chans att känna Storbritannien på pulsen sedan landet röstade för att lämna EU.

Frågan alla vill ha svar på är när Storbritannien formellt tänker utlösa artikel 50 som reglerar ett lands utträde. De övriga 27 EU-länderna vill helt enkelt veta om den brittiska regeringen tänker följa folkviljan eller inte.

Så länge ingen formell begäran lämnas in så kan heller inga förhandlingar inledas.

Statsminister Stefan Löfven var när han anlände till ett varmfuktigt Bryssel mycket tydlig med att han att Storbritannien är ”skyldigt” att lämna ett snabbt besked.

– Det vore bra om Storbritannien så snabbt som möjligt säger vad man vill, sa Löfven.

De flesta av de övriga 27 EU-ledarna verkar ha samma uppfattning. Pressen på Cameron är mycket stor här på toppmötet att komma med ett besked om när landet tänker lämna in sin utträdesansökan.

Stor irritation

Dessutom finns det en irritation hos många över att ledarna för brexit-sidan verkar tro att EU kommer att dansa efter deras pipa bara för att Storbritannien är en viktig handelspartner. En bidragande orsak till det är Boris Johnsons artikel i Daily Telegraph där han hävdar att landet kommer att vara kvar i frihandelsunionen utan att behöva lyda reglerna om den fria rörligheten eller betala avgift.

– Det är nästan som att de tror att det ska vara som förr, förutom att de inte ska behöva betala någon avgift. De måste ha klart för sig att så blir det inte, säger Stefan Löfven.

Merkel uttalade sig på ett liknande sätt innan hon lämnade Berlin för Bryssel.

– Britterna kan inte förvänta sig att slippa alla skyldigheter men behålla sina rättigheter.

EU lär få vänta

Förhandlingstaktiken har redan inletts från båda sidor. Medan britterna inte verkar ha någon brådska vill EU ha snabba besked för att minska perioden av stor osäkerhet så mycket det går. Osäkerhet oroar de finansiella marknaderna och skadar EU.

Tyvärr lär EU få vänta ett tag till. Cameron har gjort klart att han inte tänker utlösa artikel 50 utan överlåter de till sin efterträdare. Som det ser ut nu finns en sådan på plats först i början av september.

Det märks på de andra länderna här i Bryssel att det fortfarande finns de som hoppas på att det inte ska behöva bli en brexit. Som hoppas att den brittiska regeringen på något sätt ska lyckas slingra sig ur folkviljan.

Denna förhoppning gör att det trots allt finns ett visst tålamod med britterna. Att brexit inte blev av vore det allra bästa i EU-ledarnas ögon.

Cameron lämnade dock ingen sådan öppning när han helt kort talade med pressen då han anlände till rådsbyggnaden.

– Vi kommer att lämna men det måste ske på ett konstruktivt sätt, sa Cameron.

Han sa att landet vill ha en så nära relation med EU som möjligt och att det är bäst för båda parter.

Toppmötet fortsätter imorgon. Men då får Cameron inte vara med. Då ska de övriga 27 regeringscheferna diskutera hur de ska lägga upp förhandlingarna med britterna.