Pappans uppmaning – efter sonens olycka

Publicerad 2016-09-08

Bo Vejdeland fick ett samtal som ingen förälder vill ha – hans 18-åriga son hade varit med om en bilolycka. Nu har han gått ut med en uppmaning i hopp om att ingen ska gå igenom samma sak.

– Det är så lite som krävs för att det ska sluta illa, säger han.

I söndags kväll hörde Bo Vejdeland och hans fru om en bilolycka på radion. Olyckan hade inträffat på en byväg mellan Bollnäs och Stocksätter – vilket var åt samma håll som deras 18-åriga son och hans kompisar hade åkt åt en timme tidigare. Och när han läste på lokala nyhetssidan att det rörde sig om tre skadade, varav en allvarligt, förstod han att allt inte stod rätt till.

– Då blev jag riktigt orolig.

När han pratade med sonens kompis fick han sina farhågor bekräftade, sonen var på väg i ambulans till Gävle sjukhus.

– Där stannade ens liv upp på riktigt. ”Fan” sa jag först.

”De hade änglavakter”

Bo och hans fru begav sig direkt till sjukhuset med vetskapen om att sonen var vid liv. På vägen ringde polisen, bilen hade gjort en frivolt och landat med på förarsidan nedåt. Det hela skedde i hög hastighet.

– De var jätteförvånade att han klarat sig med tanke på hur bilen såg ut och han inte ens hade haft bälte. Som tur var hade kompisarna  bälte på. De hade änglavakter.

Trots att Bo och frun visste att sonen levde fanns det en oro över att han skulle få men för livet.

– Tankarna snurrade i huvudet på en. Det är något man inte vill att någon ska gå igenom.

”Det brast för mig”

Sonen kom som tur är lindrigt undan. Han fick sy sju stygn i pannan och redan på kvällen fick han åka hem med föräldrarna. Det var först när Bo kom hem som det gick det upp för honom vad som hade hänt.

– Det brast för mig, det hade kunnat gått åt helsike.

Dagen efter åkte de till olycksplatsen. Bo sa att sonen fick köra så att han inte blir rädd för att göra det igen. När de kom dit konstaterade Bo att det var fint på platsen.

– Det var ju inga marschaller eller blommor på väggrenen, det hade kunnat varit värre.

”Hoppas några får en aha-upplevelse”

På tisdagskvällen hade de ett allvarligt snack med sin son och Bo läste upp en text om händelsen som han delade med sig av på sin Facebooksida. Texten riktar sig till andra ungdomar där ute i hopp om att de ska tänka till.

Min son mår sämst över att han har kört med huvudet under armen och för det lidande han har orsakat sina kompisar och deras föräldrar, släkt och vänner. Han har kört så som många framförallt killar i hans ålder (…). Därför vänder jag mej till er alla ungdomar och ber er att tänk före och inte efter, när ni är ute och kör. Ni är inte ensam, ni har många som bryr sig om er, älskar er och är rädd om er. Ta lärdom av misstaget”.

– Det är många man utsätter för fara, inte bara för sig själv och ens kompisar. Tänk om det står någon annan där? Det är så lite som krävs för att det ska sluta illa, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att man känner sig ung och odödlig, men jag hoppas att är det några som får en aha-upplevelse och tänker till. Kanske räddar man livet på någon ungdom – och det är det värt.