Stephon Clark sköts med sju skott bakifrån

TT-AFP

Publicerad 2018-03-30

Medborgarrättsaktivisten Al Sharpton, i mitten, talar med offrets bror Stevante Clark, med armen höjd, vid begravningsceremonin för Stephon Clark som sköts ihjäl av polis den 18 mars.

Hundratals personer deltog vid begravningsceremonin för den man som sköts ihjäl av polis i Sacramento i Kalifornien, USA.

En obduktion visar att Stephon Clark träffades av åtta skott, varav sex i ryggen och ett i nacken.

Den 22-årige svarte mannen, Stephon Clark, var obeväpnad när han sköts. Vid begravningsceremonin höll medborgarrättsaktivisten Al Sharpton ett argt och upprört tal där han krävde rättvisa. Av de åtta skotten som ledde till Clarks död träffade bara ett, som tog i vänstra delen av kroppen, kroppens framdel.

Det skottsåret fick Clark i samband med att han föll eller låg på marken, enligt en privat obduktion som familjen begärt, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

– Vi kom hit för att den här pojken skulle ha varit vid liv i dag... vi kommer aldrig att låta er glömma namnet Stephon Clark tills rättvisa skipas, sade han.

Flera gatuprotester

Efter dödsskjutningen för nära två veckor sedan har flera gatuprotester hållits i delstatshuvudstaden Sacramento. Demonstranterna anser att dödsfallet bara är ett i raden av exempel på polisbrutalitet som främst drabbar svarta män.

Under den ekumeniska ceremonin sade den muslimske predikanten Zaid Shakir:

– Vi är trötta på att se vårt folk dö. Det är inte bara vårt folk, det är ett systemfel... det är ett unikt amerikanskt problem.

Clark befann sig i en äldre släktings trädgård när han besköts med 20 skott av polis som trodde att Clark siktade på dem med ett vapen. Men inget vapen hittades på platsen, bara en mobiltelefon.

Utredning pågår

Utredningen om dödskjutningen pågår fortfarande.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders har inte velat kommentera händelsen, med hänvisning till att det är en lokal fråga.

– Nej, det här är ingen lokal fråga. De har dödat människor över hela landet och vi är här för att säga att vi står vid Stephon Clarks och hans familjs sida, sade Sharpton under begravningsceremonin.