Knarktunnel hittad i övergiven KFC-restaurang

Publicerad 2018-08-25

Det började som en vanlig trafikkontroll i Arizona – och slutade som i tv-serien ”Breaking bad”.

Bilen som polisen stoppade var full med droger.

I förarens hem – i en övergiven KFC-restaurang – hittades en knarktunnel till Mexiko.

När gränspolisen i Yuma, Arizona, vinkade in Ivan Lopez på kvällen den 13 augusti hade de ingen aning vad som väntade.

Polishundarna markerade genast på bilen och i två stora verktygslådor i baksätet hittades sammanlagt 168 kilo narkotika till ett värde av motsvarande drygt 10 miljoner kronor, uppger lokaltidningen Star Telegram.

Större delen av de beslagtagna drogerna bestod av metaamfetamin men även kokain, heroin och fentanyl hittades i bilen.

– Bara de tre kilona fentanyl motsvarar över tre miljoner doser, sa Scott Brown, specialagent vid Homeland security, under en presskonferens.

När poliserna gjorde husrannsakan hemma hos Ivan Lopez, i den övergivna snabbmatsrestaurang han köpt så sent som i april, väntade nästa upptäckt.

I golvet hittades ett hål, bara 20 centimeter brett enligt Washington Post. Det ledde rakt ner i en tunnel. Det fanns ingen stege och mynningen tros ha använts till att hissa upp drogerna med rep.

Nere i tunneln uppenbarade sig ett bygge, med såväl takbjälkar som träpanel, som måste ha tagit tid och kostat pengar att bygga, enligt polisen. Tunneln var 1,5 meter hög, en meter bred och sträckte sig nästan 200 meter till en byggnad på den mexikanska sidan av gränsen.

Där var tunnelöppningen gömd i golvet under en säng i ett bostadshus, uppgav polisen under presskonferensen

Utredarna vet inte exakt hur länge tunneln har varit i bruk, men enligt Scott Brown handlar det om flera år, alltså även innan Ivan Lopez köpte den övergivna KFC-lokalen.

Tunneln – en av mer än 200 som upptäckts mellan Mexiko och USA sedan 1990 – kopplas nu till knarkkartellen Sinaloa som är den dominerande i området.

– För ett land mitt i en opiatkris är det här såklart ett mycket viktigt beslag, sa Scott Brown på presskonferensen där en video på tunneln visades upp.

Flera medier, bland andra brittiska The Mirror, påpekar likheterna med tv-serien ”Breaking bad”. Där jobbar huvudkaraktärerna Walter White och Jesse Pinkman för knarkbossen Gus Fring. Han använder sin kycklingrestaurang ”Los Pollos Hermanos” som täckmantel för att bland annat tvätta pengar från knarkförsäljningen.

Följ ämnen i artikeln