Kärnkraftsfri el blir dyr och dålig för miljön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-06

Utan kärnkraft svider det i elkundernas plånböcker.

Kallt blir det också.

Och mindre miljövänligt.

Sverige klarar inte att stänga av all kärnkraft på en gång. Kärnkraften står för ungefär hälften av landets elförbrukning. Normalt förbrukar vi dubbelt så mycket el på vintern som på sommaren.

– Vintertid skulle vi vara tvungna att stänga sjukhus och fabriker, säger Magnus Askaner, fristående elanalytiker som driver Elprisguiden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med el att köpa då. På sommaren klarar vi oss.

10–20 öre dyrare

Elpriset skulle gå upp utan kärnkraft. Askaner uppskattar att varje kilowattimme skulle bli 10–20 öre dyrare. En ökning med 25 procent för konsumenterna.

– Men det förutsätter enormt stora investeringar i ny energi, säger Niklas Damsgaard på konsultfirman Econ.

”Låga utsläpp”

Kärnkraftproducenten Vattenfall välkomnar regeringens omsvängning.

– Kärnkraften är billig, effektiv och har låga koldioxidutsläpp, säger Erik von Hofsten, presschef på Vattenfall. Sen har den sina nackdelar som alla energislag.

Kärnkraft är väldigt billig att producera, ungefär 18 öre per kilowattimme. Men med dagens marginalprissättning på den fria elmarknaden (priset sätts efter den sist producerade och dyraste enheten) är det kärnkraftproducenterna som tjänar stora pengar.

– Enda fördelen är att detta frigör mycket kapital för att göra nya investeringar, säger Magnus

Askaner. Risken i dag är att dessa pengar rinner ur företagen eftersom investeringar inte blir av på grund av en rad politiska restriktioner.