Taklyft

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Ge huset en extra våning

Vanligaste sättet att förvandla ett småhus till en större villa är att lyfta på en helt ny våning och göra ett så kallat taklyft. Du slipper omfattande arbeten med schaktning för ny grund.

En annan fördel är att den nya övervåningen och taket som lyfts på är prefabricerat. Det betyder att byggtiden på plats förkortas avsevärt jämfört med om en vanlig byggfirma gjort samma påbyggnad i lösvirkesbygge. Det finns företag som specialiserat sig på taklyft.

Du kontaktar då en konsult som utifrån dina önskemål skapar en lösning som passar ditt hus. Det nya taket/övervåningen byggs inomhus i en fabrik och forslas till byggplatsen för att sedan lyftas på ditt hus. Själva lyftet och monteringen går i allmänhet på en vecka.

Prismässigt blir det kanske inte billigare än om du byggt på konventionellt sätt, priserna går nog på ett ut. Men du gör en rejäl tidsvinst och har dessutom en garanterad kostnadsgräns så att du slipper överraskningar. Ibland kan ju platsbyggen medföra fördyringskostnader allteftersom bygget fortskrider.

Taklyftsleverantören erbjuder säkrat tak och stomkonstruktion, tegelpannorna får man lägga på själv eller anlita annan firma för. Likaså för den invändiga klädseln av väggar, som många väljer att göra själv.??

Följ ämnen i artikeln