Eslöv fostrade årets roligaste sommarvärd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En semi-ung stofil spanar efter den tid som flytt.

Nog låter det som en kalkon?

Det är det inte. Kalle Linds ”Sommar” är en sällsynt fin och rolig berättelse om Sverige.

Kalle Lind, författare, radiopratare och komiker.
Foto: SVERIGES RADIO
Kalle Lind, författare, radiopratare och komiker.

Jag har länge gått vid Kalle Linds sida. För en Malmöbo är det nästan omöjligt att inte göra det. Han är överallt. På humorscener, i boklådor, i etern.

En höst vikarierade jag för honom i P4 Malmöhus morgonshow. Nästa varje vecka var det någon snäll lyssnare som påpekade att ”du är väl okej, men JAG VILL HA KALLE”.

Därefter har podden ”Snedtänkt”, bloggen ”En man med skägg” och SVT:s ”På Spåret” gjort tusenkonstnären från Eslöv (som ryktas vara Sveriges tråkigaste plats) till hela landets kelgris.

Men varför och hur? Svaren finns mellan raderna.
 

På ytan är det som vilket program som helst: Barndomen i hålan, viljan att se världen, jazztobaken på folkhögskolan. Och sedan framgångarna.

Ändå skrattar jag var och varannan sekund, ändå fylls jag av insikt, ändå börjar jag sakna Tage Danielsson trots att han dog innan jag ens fyllt tre år.

Det handlar om Kalle Linds sätt att berätta, den kåserande tonen. Jaget är alltid med, fast sällan i centrum. Han gör sina upplevelser allmängiltiga, sätter dem i sitt sammanhang: Berättelsen om Sverige.

Den består ju av allt det där förflutna han orerar om. Beppe Wolgers, Röda Bönor och Lena Nyman. Men också Latin Kings. Det var alltså inte bara Hasse å Tage som gjorde Kalle Lind till den han är i dag.

Dogge Doggelitos texter om misären i Alby öppnade fönstret till en annan del av Sverige: Alla hade det inte som medelklassungarna i Eslöv. Det var så Kalle Lind vidgade sina vyer.

 

Det är även så han ger sin hemkommun upprättelse. Alla storstadsbor som tycker Eslöv är tråkigt och bonnigt, har de någonsin satt sin fot där?

Antagligen inte. Men med sitt ”Sommar” öppnar Kalle Lind ett fönster för dem.

Och visst är det lite tråkigt i Eslöv emellanåt. Jag har varit där, jag kan intyga det. Men kommunen har åtminstone fostrat årets roligaste sommarvärd.

Publicerad:

LÄS VIDARE