Knarkhustrun trodde att hon var säker: Väldigt naiv

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Emma Coronel Aispuro, 31, misstänks ha planerat ”El Chapos” halsbrytande flykt där en lång tunnel grävdes till fängelseduschen.

Själv flög knarkkungens hustru rakt i armarna på FBI.

– Hon är väldigt naiv inför det amerikanska rättsväsendet, säger knarkutredaren Mike Vigil till The Guardian.

Hustrun till livstidsdömda knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán greps i en FBI-räd när hon landade på Dulles-flygplatsen i Washington under måndagen.

Under tisdagen deltog hon i en domstolsförhandling via videolänk där den federala domaren beslutade att Emma Coronel Aispuro ska hållas häktad utan borgen.

Åklagarna menade att hon utgör en flyktrisk med tillgång till stora summor pengar och uppger att ”den misstänkta arbetat nära ledningen av knarksmugglingsorganisationen känd som Sinaloa-kartellen – främst med sin make”.

Hon misstänks för att deltagit i en härva som gick ut på att smuggla kokain, metamfetamin, heroin och marijuana till USA.

Emma Coronel Aispuro, 31.
Foto: Polisen
Emma Coronel Aispuro, 31.

”Naiv inför rättsväsendet”

Under 25 år ledde ”El Chapo” Sinaloa-kartellen i Mexiko. De smugglade droger och vapen till USA. Enligt rättegångsdokument hade han en armé av kriminella under sig som kidnappade, torterade och mördade alla som kom i hans väg.

Coronel var på plats dagligen under makens rättegång i New York 2018, enligt reportrar på plats ständigt tuggandes tuggummi bakom stora solglasögon.

I samband med rättegången hävdade hon att hon inte kände till något om Sinaloa-kartellens verksamhet och att ”El Chapo” var en ”ödmjuk man” som media gjort ”alldeles för känd”.

Uppgifter om att Emma Coronel Aispuro kunde ha deltagit i makens spektakulära flykt från Altiplano-fängelset i Mexiko 2015 kom upp redan under rättegången i New York. Trots detta verkar hustrun ha trott sig vara säker från amerikanska myndigheter och riskerat att flyga till Washington.

– Emma Coronel är väldigt naiv inför det amerikanska rättsväsendet, säger Mike Vigil, tidigare chef för avdelningen för internationella operationer vid myndigheten DEA, till The Guardian.

– Hon måste ha känt sig väldigt säker och trygg i att inget skulle hända henne.

Inför El Chapos flykt vidarebefordrade Coronel instruktioner till hans söner från ett tidigare äktenskap om hur operationen skulle gå till, enligt FBI:s utredning.

Familjen köpte 2014 en bit land en dryg kilometer från fängelset, byggde ett hus på platsen – och grävde en tunnel som gick hela vägen in i fängelset.

I juli 2015 smet ”El Chapo” ut genom ett hål i väggen i fängelseduschen och ut genom tunneln som var upplyst, ventilerad och utrustad med en motorcykel på räls.

Han greps igen året efter och utlämnades till USA 2017.

Ett skrivet vittnesmål från FBI-agenten Eric McGuire, som åberopades under domstolsförhandlingen, menar att den 31-åriga hustrun utan tvekan visste vad maken sysslade med. Både hennes far och bröder ska ha varit medlemmar av kartellen.

”Coronel vet och förstår att Sinaloa-kartellen är den mest produktiva kartellen i Mexiko”, uppger han.

Foto: AP
El Chapo.

Beskrivs som knarkkändis

I det skrivna vittnesmålet finns också handskrivna brev från ”El Chapo” som hustrun ska ha levererat till hans underhuggare.

”Tvillingarnas mamma kommer ge ett meddelande till er alla så att ni ser det personligen”, står i ett av breven som FBI-agenten ska ha fått av en källa i kartellen.

Emma Coronel Aispuro har nioåriga tvillingar med ”El Chapo”. Paret träffades när Coronel var 17 år. Joaquín Guzmán och hans mannar dök upp för att se henne vinna en skönhetstävling på en festival i hennes hemstad.

Falko Ernst, Mexiko-expert vid den internationella tankesmedjan International Crisis Group som arbetar konfliktförebyggande, menar att gripandet av Coronel mest ska ses som symboliskt.

– Hon är inte en stor spelare. Hon är en knarkkändis, säger han till The Guardian.

– Så beslutet att gripa och hålla henne i USA är mer symboliskt. Det är ett sätt att ge beskedet att USA fortsätter vara en faktor i det vi kallar ”kriget mot drogerna” här i Mexiko.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador kommenterade under tisdagen gripandet med att ”det är ett ärende som USA får besluta över”.

Emma Coronel Aispuro föddes i Kalifornien när hennes mamma var i USA för att träffa släktingar, men växte upp i Mexiko. Hon har dubbelt medborgarskap.

Foto: Polisen
El Chapo.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN