Stora mängder snö väntas. På bilden plogas det i Sundsvall.
Foto: Mats Andersson/TT
Stora mängder snö väntas. På bilden plogas det i Sundsvall.

Snösmocka stänger skolor och stoppar tåg

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stora mängder snö väntas. På bilden plogas det i Sundsvall.
Foto: Mats Andersson/TT
Stora mängder snö väntas. På bilden plogas det i Sundsvall.

NYHETER

Stanna hemma, lyder uppmaningen när SMHI klass 3-varnar, Trafikverket ställer in tåg och skolor stänger.

Uppemot en meter snö väntas i delar av Västernorrland under måndagskvällen och natten.

– Från klockan 20 i kväll stänger vi av tågspåren mellan Umeå och Sundsvall, säger Moa Jansson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Tågstoppet beräknas pågå fram till onsdag klockan 12. Resenärer hänvisas till respektive tågbolag.

SJ ställer in nattåget mellan Stockholm och Duved samt mellan Göteborg och Umeå. Nattåget mellan Stockholm och Luleå, som körs av trafikbolaget Vy, leds om via Ånge och Vännäs.

– När det gäller trafiken på vägarna vill jag verkligen uppmana till eftertanke, särskilt där klass 3-varning gäller. Där är rådet: Ge dig inte ut på vägarna.

Skolor stängs

Vid lunchtid beslutade Örnsköldsviks kommun att hålla kommunens grundskolor stängda på tisdagen och onsdagen, rapporterar Allehanda. Fritidsverksamheten håller öppet, även om de som kan stanna hemma rekommenderas göra det.

– Barnen ska inte vara ute på vägarna när det knappt går att ta sig fram, säger Kristina Rastbäck på Örnsköldsviks kommun till tidningen.

Även Sundsvalls kommun ställer in tisdagens grundskoleundervisning. Däremot hålls skolorna öppet för de föräldrar som inte har möjlighet att vara hemma med sina barn. Urban Åström, skoldirektör i Sundsvalls kommun säger till TT att alla kommuner i Västernorrlands län utom Ånge vidtar någon form av åtgärder. I Kramfors håller kommunens nio grundskolor öppet – för de som kan ta sig dit.

– Vi kommer inte att tvinga några barn till skolan i morgon, säger Stefan Karlstedt, verksamhetschef för grundskolan på Kramfors kommun, till TT.

Klass 3-varningen gäller från måndag kväll och ett dygn framåt i Västernorrlands län. Det är första gången på minst tio år som SMHI utfärdar en klass 3-varning för stora snömängder.

"Stor fara"

Lokalt räknar SMHI med uppemot en meter snö och drivbildning som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vidare finns en klass 2-varning utfärdad för Västerbottenskusten.

– Det är rejäla snömängder som kommer att komma. Och det gäller framför allt nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. Där kommer det också att blåsa kraftigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Nederbörd väntar under måndagen i så gott som hela landet även om det i Götaland mestadels blir i form av regn. Från Svealand, förutom Stockholm, och vidare norrut blir det däremot snö och flertalet klass 1-varningar är utfärdade.

Redan tidigt under måndagen märktes de första påverkningarna på trafiken. Underkylt regn och hala vägar tvingade Västtrafik att ställa in flera bussavgångar, främst skolbussar, rapporterar P4 Väst. Enligt radion ställdes samtliga skolbussar i Bohuslän in på måndagsmorgonen.

– För tillfället ser det bra ut. Det har varit en del små störningar. Men vi är förberedda på att det kan dyka upp mer, säger Moa Jansson vid 13-tiden.

– Just nu handlar mycket om att fördela resurser när det gäller till exempel snöröjning så att vi kan hålla vägarna öppna när snöfallet blir värre under eftermiddagen och kvällen, fortsätter hon.

Långvarig kyla

Men det är inte "Spanienovädret" som drabbar Sverige. Delar av Iberiska halvön fick under helgen uppemot en halvmeter snö – vägar snöade igen och hela städer isolerades.

– Det som nu kommer in över Sverige är ett helt annat lågtrycksområde, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Efter veckoinledningens snöfall väntar sedan en längre period med kyligare väder i hela landet, möjligen med undantag för Skåne och Blekinge som kan få vänta någon dag extra på de lägre temperaturerna.

– Så långt jag kan se, minst tio dagar framåt, så är det minusgrader i hela landet. I söder kan det ibland mitt på dagen ligga runt nollan, säger Moa Hallberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN