Rusning efter små kalkoner inför thanksgiving

Av: TT

Publicerad:
Ett gäng kalkoner i Kalifornien.
Foto: Haven Daley/AP/TT
Ett gäng kalkoner i Kalifornien.

Omkring 40 miljoner kalkoner äts upp under den amerikanska högtiden thanksgiving. Men när firandet krymper på grund av pandemin följer storleken på kalkonerna efter.

Varje år sätter sig Tonya Nash och hennes familj i bilen och kör de tolv timmarna från Atlanta till Houston för att att fira thanksgiving med makens familj. Men i år tvingas de – precis som många andra amerikaner – att tänka om på grund av restriktionerna som coronapandemin har fört med sig.

Det innebär att allt från storleken på firandet till den traditionsenliga kalkonen kommer att se annorlunda ut i USA i år.

"Ett måste"

Tonya Nash stannar hemma och hon har köpt ett litet kalkonbröst till sig själv. Maken och barnen är inte så förtjusta i maträtten. Men normala år i Houston brukar släkten sätta tänderna i en nio-kilos-kalkon.

– Du måste ha kalkon på thanksgiving, säger hon till NPR.

Kalkonbranschen märker av en ökad efterfrågan på mindre kalkoner i alla led inför thanksgiving, som infaller på torsdag.

Det har fått distributörer att köpa mindre fåglar och varuhusjätten Walmart har sett till att att fylla på med mer kalkonbröst. Många restauranger erbjuder också hämtmiddag för två i stället för sedvanligt storslagna sittningar med många gäster vid bordet.

"Ringer varje dag"

Samtidigt slaktar vissa uppfödare sina fåglar flera veckor tidigare än vanligt, för att de inte ska vara fullt så stora som de brukar. Många har dock svårt att plötsligt ställa om sin produktion, andra har sina frysar fulla av jättekalkoner.

– Nio av tio personer vill ha små fåglar. Jag har försökt att skaffa fler, folk ringer varje dag. Men det finns helt enkelt inga, säger slaktaren Jered Standing i Hollywood till The Los Angeles Times.

Thanksgiving är den högtid i USA som omgärdas av mest resande, eftersom den infaller på en torsdag och många passar på att ta ledigt på fredagen för att hinna besöka släkt och vänner. Men i år har myndigheter bett amerikanerna att stanna hemma för att minska risken för ökad spridning av coronaviruset.

Publicerad: