Läckt Irandokument: Nika, 16, mördad och dumpad

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-05-01

16-åriga Nika Shakarami utsattes för sexuella övergrepp och slogs ihjäl i en skåpbil. Sedan dumpades hon under en motorvägsbro.

Ett läckt dokument från Irans revolutionsgarde – som tidigare hävdat att flickan begick självmord – avslöjar brutaliteten under landets regimkritiska protestvåg, rapporterar BBC.

Kvällen den 20 september 2022 står Nika Shakarami på en omkullvält soptunna i centrala Teheran. Några dagar tidigare har en annan ung kvinna, Mahsa Amini, dött i moralpolisens förvar och en sällsynt våg av regimkritiska protester har brutit ut i strängt styrda Iran.

Nika är mitt ibland dem. Iklädd svarta kläder och munskydd, med håret fritt, syns hon i filmklipp vevande en brinnande sjal medan folkskaran runt henne skriker ”död åt diktatorn”.

Bakbunden i skåpbil

Sedan försvinner hon. Först nio dagar senare hittar familjen 16-åringen död på ett bårhus. Enligt Irans mäktiga revolutionsgarde (IRGC) har hon tagit sitt liv genom att hoppa från en byggnad – en historiebeskrivning familjen vägrar godta.

Genom ett läckt dokument, märkt ”mycket konfidentiellt” och verifierat av BBC genom månaders kartläggning, sammanfattar nu mediebolaget flickans sista timmar i livet.

Enligt dokumentet grips hon av en de många polisenheter som kallats in för att hantera demonstranterna. Hon kastas in i det beckmörka lastutrymmet på en omärkt skåpbil, där hon bakbunden vaktas av tre män medan bilen kör runt i jakt på ett häkte som inte redan är fullbelagt.

När Nika börjar ”svära och skrika” stoppar en av männen strumpor i hennes mun, lägger henne på mage och sätter sig ovanpå henne.

Ordern: Dumpa kroppen

I det mörka utrymmet utbryter sedan tumult. En av männen tänder ficklampan på sin telefon och ser att hans kollega har handen innanför Nikas byxor. Därifrån ”tappar de kontrollen”, uppger mannen i ett förhör som återberättas i dokumentet.

De tre männen slår ihjäl tonåringen med batonger och elpistoler, sammanfattar rapporten. I ett telefonsamtal med revolutionsgardets högkvarter beordras de därefter att ”dumpa henne”. Nikas livlösa kropp, blodig och i dåligt skick, lämnas på en gata i västra Teheran.

Dokumentet motsäger regimens officiella version av 16-åringens död. I oktober 2022 rapporterade statsstyrd iransk tv att dödsorsaken fastställts som självmord.

”Modig och orädd”

Enligt BBC tillhörde Nikas mördare paramilitära iranska Hizbollah – ej att förväxla med den libanesiska rörelsen med samma namn – som anlitas av IRGC men agerar utanför dess jurisdiktion.

Varken Irans regering eller revolutionsgardet har svarat på BBC:s frågor.

Runt ett år innan Mahsarörelsen hade Nika Shakarami börjat tänka mycket på Irans styre och orättvisorna regimen utsätter folket för, säger hennes mamma i en kort BBC-dokumentär.

– Hon var modig och orädd. Jag var alltid rädd att något skulle hända henne.

I april i år greps Nikas storasyster Aida av moralpolis, enligt BBC, anklagad för att inte bära den obligatoriska huvudsjalen korrekt.