Polis sköt man som bar tändare – frias

TT-Ritzau

Publicerad 2024-04-27

En man på Fyn blev skjuten av en polis som trodde att denne bar kniv. Arkivbild.

En man på Fyn i Danmark blev skjuten av en polis i sitt hem, då polisen trodde att han bar på en kniv. I själva verket var det en avlång tändare och en e-cigarett – men polisen bedöms ha agerat enligt riktlinjerna och frias.

Två poliser ryckte ut till det lilla samhället Gelsted sent en kväll i augusti förra året, efter larm om bråk i ett bostadshus. När de närmade sig huset såg de en man och en kvinna på 35 till 40 meters avstånd och uppfattade att mannen bar på en kniv, har de berättat i förhör.

När de konfronterade paret så ska de ha beordrat mannen att stanna upp och visa vad han höll i sina händer, varpå mannen började gå snabbt emot dem. Den ena polisen sköt tre varningsskott i luften och den andra polisen sköt ett, innan han riktade sitt vapen mot mannen och sköt.

Mannen träffades i ljumsken och klarade sig utan livshotande skador. Han har berättat i förhör att han och kvinnan hade grälat i bostaden och att han inte uppfattade att det var poliser som kom dit. Han var också berusad.

Den särskilda myndighet som utreder polisens agerande bedömer att polisen med rätta uppfattade situationen som hotfull och därför agerade korrekt. Det poängteras att mannen inte följde polisernas order.