Uppgifter: Endast 50 gisslan tros vara vid liv

Publicerad 2024-06-22 09.06

259 dagar har gått sedan Hamas gryningsattack mot Israel.

Omkring 250 israeler togs gisslan.

Ett 50-tal av de tillfångatagna tros nu ännu vara vid liv, uppger Wall Street Journal.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Över sju månader har passerat sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut. Den 7 oktober genomförde terrorstämplade Hamas en attack mot Israel i en gryningsräd.

Totalt dog runt 1 200 personer och omkring 250 kidnappades vid attacken.

Sedan dess har många gisslan släppts fria, de flesta av dem i utväxlingar under en vapenvila i november och december 2023.

Under israeliska militärens försök att frita gisslan har hundratals palestinier dödats. En oberoende FN-rapport visar att både Israel och Hamas har begått krigsbrott under kriget i Gaza.

I rapporten framgår det även att Israel begått brott mot mänskligheten med hänvisning till det stora antalet civila offer i Gaza. Israel anklagas också för mord, sexuellt våld, tortyr och för att ha använt svält som krigsmetod.

I början av juni fritogs fyra israeliska gisslan, men många fler har bekräftats döda de senaste månaderna.

Det fördjupar oron bland de anhöriga över att tiden håller på att rinna ut och att ett säkert återförande av gisslan kan stå i strid med Israels krigsmål att eliminera Hamas.

– Vad som händer nu är att familjerna har den motsatta känslan. Det handlar om vem som kommer att få ett telefonsamtal som säger att kroppen av din familjemedlem har hittats eller att denne har förklarats död, säger Roman, som har en släkting kvar i gisslan.

Protest mot Benjamin Netanyahu i mitten av juni.

Uppgifter om antalet döda

116 personer uppges fortsatt hållas fångna.

Men medlare i gisslanförhandlingarna och en amerikansk tjänsteman med underrättelseinformation säger att antalet gisslan som fortfarande lever kan vara så lågt som 50 personer. Det rapporterar The Wall Street Journal.

Det skulle innebära att 66 av de som fortfarande hålls som gisslan kan vara döda. Vilket är 25 fler än vad Israel offentligt har uppgett, enligt tidningen.

Den israeliska militärens talesman Daniel Hagari sa i lördags att de inte kan garantera att de kommer få hem alla gisslan vid liv.

”Extremt oroliga”

Hagai Levine, chef för det medicinska teamet för Forum för gisslan och försvunna familjer är oroad över situationen.

– Jag tycker att vi borde vara extremt oroliga. Det verkar som att fler gisslan dör varje vecka, hamnar i fara eller är mycket sjuka, säger han.

Izhar Lifshitz 84-årige pappa, Oded Lifshitz, är en av de som sitter som gisslan i Gaza. De från gisslan som släpptes i november uppgav att de såg honom skadad men vid liv då.

Men sedan dess har Izhar Lifshitz inte hört något mer.

– Vi håller fast vid hoppet att han kan vara vid liv. Men i vår mage vet vi att äldre människor, skadade människor, människor som tagits för mer än åtta månader sedan, sådana människor även i Israel skulle behöva byta medicin flera gånger, en läkares behandling. Och det får de inte där, säger Lifshitz till The Wall Street Journal.

Protest för att frita gisslan.

Följ ämnen i artikeln