Läkaren: Du har en vecka kvar att leva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-07

vill ha en ursäkt GunBritt Wärme, 62, ligger kvar på Karlstads sjukhus efter att ha opererats för sitt magsår. Hon är fortfarande chockad över den felaktiga cancerdomen hon fick när hon först sökte vård hemma i Torsby. ”Jag kanske kan acceptera att de såg fel, men jag kan inte acceptera att de gav mig dödsbudet utan att ha granskat röntgenbilderna ordentligt”, säger hon.

Karlstad. GunBritt Wärme, 62, kräktes blod när hon kom till akuten.

– Obotlig cancer. Du är död inom vecka, sa läkaren.

Men tumören var ett magsår.

GunBritt Wärme åkte akut till Torsby sjukhus förra veckan. Några dagar senare kom chockbeskedet från röntgenläkaren: hon hade en elakartad cancertumör i magen och bukspottskörteln.

– Läkarna sa att jag hade en vecka kvar att leva. Om jag fortsatte blöda skulle det gå fortare, de kunde ­inte hålla på att ge mig blod, ­säger GunBritt.

– Jag tänkte bara: jag kan inte dö, jag är inte så gammal och jag ska ju precis flytta in i min nya lägenhet.

Två dagar senare kom nästa chock. Då hade en ny röntgenläkare kopplats in och gjort en helt annan tolkning:

Blödande magsår.

Opererades akut

GunnBritt Wärme flyttades till Karlstads sjukhus och opererades akut. Där låg hon i går kvar. Hennes blodvärden är normala och hon återhämtar sig sakta från veckans turbulens.

Men hon känner sig fortfarande inte helt klar i huvudet, ibland pratar hon osammanhängande och känner sig virrig. Läkarna har förklarat att det beror på traumat.

I morgon ska hon tillbaka till Torsby sjukhus. Och hon väntar fortfarande på en ursäkt från läkarna.

– Jag kanske kan acceptera att de såg fel, men jag kan inte acceptera att de gav mig dödsbudet utan att ha granskat röntgenbilderna ordentligt. Hur kan man utsätta en människa för ett dödsbud på så lösa grunder?

– En sådan läkare ska ­inte jobba.

Torsten Egonsson, ansvarig överläkare på kirurgen, beklagar GunnBritts lidande:

– Vi borde ha dubbel­kollat bilderna innan vi gav henne beskedet. Men det hade varit värre om det ­varit tvärtom. Det är lättare att ta tillbaka ett cancerbesked än ett magsår.

Samtidigt erkänner Egonsson att misstaget kan upprepas:

– Det här är ett allvarligt systemfel. Vi måste hitta nya arbetsmetoder.

Orkar inte anmäla

GunBritt Wärme orkar inte anmäla ärendet till ansvarsnämnden, men hon vill att Torsby sjukhus gör en Lex Maria-anmälan. Det ska också Torsten Egonsson och hans kolleger diskutera nästa vecka.

Men redan i morgon ska GunnBritt Wärme få sin ursäkt:

– Som verksamhetschef är det mitt ansvar att ­patienterna behandlas ­korrekt. Det är djupt beklagligt att det här hände.

Har du fått fel diagnos av en läkare och råkat illa
ut?