Paradis och kärnvapen

Tahiti själva sinnebilden för Söderhavsromantiken

Tahiti är känt för två oförenliga ytterligheter.

Paradiset och kärnvapenprovsprängningar.

Öarna halvvägs mellan Sydamerika och Australien är en fransk koloni med i dag rätt långtgående självstyre. Sammantaget är öarna inte större än Närke. Men det är väldigt utspridda. Räknar man in vattnet mellan dem är området tio gånger större än Sverige.

Tahiti - eller Franska Polynesien som det egentligen heter - är själva sinnebilden för den romantiska bilden av Söderhavet. Ett paradis av kritvita stränder, turkosblått vatten och lättklädda damer. Uppfattningen grundlades av upptäcksresanden James Cook på 1700-talet. Konstnären Paul Gauguin förstärkte den med sina romantiska, polynesiska motiv.

Sedan dess har turister strömmat dit för att få sin dos av Söderhavsromantiken.

En del har liksom jag återvänt lätt besvikna. Är paradiset inte mer häftigt än så här?

Byts ofta

1880 blev öarna fransk koloni. 1945 fick de i dag 260 000 invånarna franskt medborgarskap.

I dag finns ett lokalt parlament och en lokal president som byts ut lika ofta som de afrikanska VM-lagen byter tränare. Statschef är Frankrikes president.

Liksom de franska besittningarna i Västindien är Tahiti dyrt. Rejält dyrt. Budgetresenärerna gör klokt i att hålla sig till baguette och café au lait.

Paradisstämpeln till trots valde franska staten ut öarna för Frankrikes kärnvapenprov. Franska Polynesien var ju på behörigt avstånd från hemlandet.

Protester

Mellan 1966 och 1996 genomfördes 193 provsprängningar. Först i atmosfären ovanför öarna Mururoa och Fangataufa. Från 1975 gjordes underjordiska tester.

Provsprängningarna väckte protester världen över. Svenske upptäcksresanden och Tahitibon Bengt Danielsson tillhörde de mer högljudda. Franska viner bojkottades.

Fortfarande är området avspärrat och förbjudet att beträda. Lokala myndigheter hävdar att oväntat höga halter av radioaktiv nedsmutsning påträffats mer än tio år efter de sista provsprängningarna. Personer med misstänkta strålskador har förts till Nya Zeeland för sjukhusvård.

Territoriets president hävdar att Frankrike mörkar och vägrar samarbeta.

Så mycket för paradiset.