Får vem som helst rösta i valet till EU-parlamentet?

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-11

Vissa krav måste vara uppfyllda för att man ska få rösta i EU-valet.

Aftonbladets
valkompass

I veckan startade förtidsröstningen till EU-valet. I onsdags var det är också sista dagen som röstkorten ska delas ut av posten till alla som ingår i röstlängden. Har du inte fått ditt kan du beställa ett nytt från valmyndigheten, www.val.se.

Alla får inte rösta

Men alla får inte rösta i valet till EU-parlamentet. För att delta i valet måste man för det första fylla 18 år senast på valdagen den 25 maj. För det andra måste man vara medborgare i ett av EU:s 28 medlemsländer.

För att få rösta i det svenska EU-valet måste man vara svensk medborgare. Eller vara medborgare i ett annat EU-land, vara folkbokförd i Sverige och ha anmält sig till den svenska röstlängden.Den som anmält sig till den svenska röstlängden, och är medborgare i ett annat EU-land, får inte rösta i det medlemsland där hon eller han är medborgare. Man kan alltså inte utnyttja sin rösträtt två gånger.Svenskar som är bosatta utomlands får rösta i valet till EU-parlamentet under förutsättning att man finns med i röstlängden. 7 359 567 personer i Sverige är röstberättigade i EU-valet.

Speciella röstregler

Att ha rösträtt är inte riktigt samma sak som att vara valbar. För att kandidera i den svenska delen av parlamentsvalet måste man vara medborgare i något av EU:s medlemsländer och inte kandidera i ett annat land också.

Följ ämnen i artikeln