50 befaras döda i flygkrasch

Uppdaterad 2013-11-18 | Publicerad 2013-11-17

När piloterna försökte landa för andra gången slog planet i landningsbanan.

En bränsletank exploderade och katastrofen var ett faktum.

50 personer dog när Boeing-planet kraschade i Ryssland.

Planet av typen Boeing 737 exploderade vid kraschlandningen nära flygplatsen i Kazan, Ryssland.

Ombord fanns 44 passagerare och sex besättningsmän. Alla uppges ha omkommit enligt den ryska motsvarigheten till Luftfartsverket.

Bland de döda finns sonen till den ryska republiken Tatarstans president samt delstatschefen för säkerhetstjänsten FSB, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.

På väg från Moskva

Planet var på väg från Domodedovo-flygplatsen i Moskva till Kazan i centrala Ryssland och tillhörde det regionala flygbolaget Tatarstan Airlines.

Kraschen inträffade 16.25 svensk tid, enligt Interfax. Enligt de ryska luftfartsmyndigheterna inträffade olyckan i samband med en "go-around-manöver", en avbruten landning. Piloterna uppges ha avbrutit ett landningförsök och kraschlandat i samband med det andra landningsförsöket. Enligt ögonvittnen tappade planet snabbt höjd innan det slog i landningsbanan med nosen först.

– Planet försökte landa flera gånger. En av bränsletankarna exploderade när planet landade, säger Irina Rossius, talesperson för den ryska katastrofmyndigheten.

Kan ha begått misstag

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Interfax kan olyckan bero på att piloterna begick ett misstag vid landningen, alternativt ett tekniskt fel. Nyhetsbyrån citerar källor som uppger att besättningen rapporterat att man inte var redo för landning 500 meter från landningsbanan.

I samband med explosionen fattade planet eld och ännu en timme efter olyckan ska lågor ha flammat ut från vraket, rapporterar ryska nyhetsbyrån ITAR-TASS.

– Det var bara aska kvar, säger en läkare vid räddningsteamet som var på plats efter kraschen, till nyhetsbyrån.

Fattade eld

Olycksplanet var en Boeing 737-500 som togs i bruk 1990.

Flera uppgifter gör gällande att planet var i dåligt skick. Journalisten Lenara Kashafutdinova flög med samma plan från Kazan till Moskva tidigare samma dag och vittnar om kraftiga vibrationer under de sista minuterna innan landning på Domodedovo-flygplatsen i Moskva - trots att vädret var bra.

– Vi flög i olika riktningar, planet bollades runt i luften. Mannen som satt bredvid mig var vit som ett lakan i ansiktet, säger hon till den ryska statstelevisionen, enligt AP.

Svenska UD uppger att ambassaden i Moskva undersöker om några svenskar fanns på planet.

– Men vi har inte fått in några uppgifter om att det ska ha funnits svenskar ombord, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s pressjour.