Dödsdrogen på väg att ta slut i Texas

Publicerad 2013-08-03

Staten som genomför flest avrättningar kan bli utan i september

Dödskammaren.

Dödsdrogen håller på att gå ut i Texas.

Lagret räcker bara till september för staten som genomför flest avrättningar i USA.

– Vi undersöker alla tänkbara lösningar i nuläget, säger Jason Clarke vid statens kriminalvårdsmyndighet.

I september passerar staten Texas lager av pentobarbital sitt bäst före-datum. Nu vet de inte hur de ska kunna avrätta fångarna som sitter i dödens väntrum.

– Vi kommer inte att kunna använda det lager vi har pentobarbital efter att det gått. Vi undersöker alla tänkbara lösningar i nuläget, säger Jason Clark, presstalesman vid Texas department of criminal justice, till The Independent.

Två avrättningar kan skjutas upp

Just nu vet de inte om de kommer att kunna genomföra de två avrättningar som är planerade i september. De kan nu skjutas upp.

Dödsdrogen har nämligen blivit svår att få tag i för staten som avrättar flest människor i USA.

Pentobarbital-tillverkarna som vill sälja till dem är nämligen inte många.

Enligt The Independent så har den allmänna opinionen mot dödsstraff fått till följd att ingen tillverkare vill förknippas med avrättningar.

Betydelsefull utveckling

– När Texas flaggar för att de har problem är det uppenbart betydelsefullt eftersom de genomför ungefär hälften av avrättningarna i landet just nu, säger Richard Dieter, vd vid Death penalty information center i Washington till The Independent.

Han säger att många stater har samma problem med att få tag i dödsdrogen.

– Några har sökt sig utomlands, andra ber om hjälp från varandra. Men många tillverkare är baserade i Europa och de vill inte förknippas med våra avrättningar, säger Dieter till The Independent.