SEKO: "Posten censurerar oss"

Publicerad 2013-09-10

Det pågående avtalsbråket mellan fackförbundet SEKO och Posten har tagit en ny vändning.

Nu har Posten förbjudit sina anställda och facket att sprida information om konflikten via företagets kanaler under varseltiden.

– De försöker införa någon typ av censur, säger Alf Mellström, ordförande för SEKO Posten.

I förra veckan varslade LO-förbundet SEKO om strejk för cirka 2 200 av sina medlemmar som arbetar på Posten, Bring Citymail och i företag på flygplatserna Arlanda, Landvetter och Sturup. Det handlar framför allt om brevbärare och terminalarbetare. Anledningen är att facket och arbetsgivarorganisationen Almega inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal när det gamla nu går ut.

Facket kräver att medlemmarna ska få sin löneökning i kronor och ören och inte i procent, eftersom man menar att det skulle ge en högre löneökning för sina medlemmar. Om parterna inte når en lösning bryter strejken ut den 18 september klockan 12.00.

Facklig information förbjuds

Men nu ser möjlighetrena att nå en lösning allt sämre ut. SEKO har reagerat starkt på ett internt brev, som Aftonbladet tagit del av, som skickats ut till chefer inom Posten, som i dag är en del av Post Nord sedan den svenska och danska Posten slogs ihop.

I brevet slås bland annat fast att "SEKO och de anställda inte har rätt att sätta upp anslag eller affischer på arbetsplatsen om konflikten". Dessutom så har SEKO nu inte rätt att använda företagets interna kommunikationskanaler för att sprida information och inte heller anordna möten för de anställda om konflikten på arbetstid.

Alf Mellström, SEKO-ordförande på Posten, är förvånad över sin arbetsgivares agerande.

– Vi har reagerat med förundran, bestörtning och förvåning. Vi har fått ett otroligt stöd ute på våra arbetsplatser för kraven vi driver. Tydligen har det stört arbetsgivaren som då gått ut med det här informationsförbudet, säger han.

"Fientlig handling"

Han menar att företagets agerande är en "otroligt fientlig handling".

– Vi är jätteförvånade att de väljer att gå den här vägen under varseltiden. Jag skulle ha ett viss förståelse om man gjorde det om konflikten bröt ut, men nu förstår jag det inte alls. Varseltiden handlar om att vi har varnat om att det kan bli en konflikt om vi inte blir överens, men där är vi ju inte ännu. Nu vill man i princip införa någon typ av censur mot att prata om det här ute på arbetsplatserna. Det bara ökar polariseringen mellan oss, säger han.

SEKO:s ordförande Janne Rudén, reagerar också med ilska:

– Strejkrätten är en del av den svenska modellen som det finns en bred politisk uppslutning kring. Posten, som dessutom är ett svenskt-danskt statligt bolag, ägnar sig nu åt fackföreningsfientliga aktiviteter, säger han i ett uttalande.

Facket ska nu försöka sprida sin information via andra kanaler utanför företagets kanaler.

– Men det blir jobbigare för oss och relationen med Posten blir naturligtvis inte bättre. Jag har aldrig hört talas om att man gjort så här på något företag tidigare, så jag är verkligen förvånad. Jag känner inte igen företaget som jag jobbat på sedan 1978, säger Alf Mellström.

"Vi följer Almegas riktlinjer"

Enligt Per Ljungberg, presschef på Post Nord, så följer man arbetsgivarorganisation Almegas policy vid strejkvarsel.

– Då säger de att en facklig organisation inte får använda företagets egendom eller betald arbetstid för att planera en konflikt som allvarligt skulle skada oss kraftigt. Men de har självklart all rätt att använda sina egna kanaler för att sprida informationen. Det är vi som betalar arbetstiden och det är vår egendom och nu blir det ett sådant läge att det skulle kosta oss mycket pengar och då är riktlinjerna så här, säger han.

David Wästberg, presschef på Almega, hoppas att parterna snart har kommit överens om ett nytt avtal. Men under tiden så menar han att det Posten gör är fullt rimligt.

– Nu har SEKO varslat om konflikt och det är riktat mot företaget. Då säger vi att facket får sköta sin kommunikation via sina informationskanaler. Företaget ska inte behöva ställa upp med resurser eller material för att underlätta en konflikt. Det brukar gå till så här men det är första gången det uppmärksammas. Jag tror SEKO fösöker sätta press och skapa oro bland företagen genom att gå ut i media med det här, säger han.