Lightläsk gör dig fet

Publicerad 2015-03-18

Ny undersökning visar: Är direkt kopplat till bukfetma

Den som väljer lightläsk för att hålla vikten kan lura sig själv.

Lightläsk innehåller inga kalorier men kan göra dig fet ändå.

Det visar en ny undersökning i USA.

– Om man absolut vill dricka läsk är det bättre med en mindre mängd vanlig läsk, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala

Vissa har hävdat det länge – andra vägrar tro det.

Att man kan bli fet av lightläsk.

Många har bytt ut vanliga läsken, med lightläsk, med få eller inga kalorier, för att slippa sockret och hålla vikten.

Men det kan vara som att gå ur askan i elden – resultatet kan bli det totalt motsatta.

”Vet inte varför”

En ny amerikansk undersökning, vid University of Texas, visar nämligen att det faktiskt finns en direkt koppling mellan lightläsk och bukfetma hos personer över 65 år, något som också har visats hos yngre vuxna.

– Det här har diskuterats fram och tillbaka länge och det är fortfarande inte bevisat åt något håll, men den nya studien är ett intressant inlägg, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare som forskar i övervikt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han tycker att undersökningen, som är publicerad i det senaste numret av tidskriften Journal of American Geriatrics Society, är spännande.

Undersökningen visar att de som drack mycket lightläsk efter tio år inte hade minskat sitt midjemått, utan tvärtom ökat det med tre gånger så mycket, jämfört med dem som drack en mindre mängd vanlig läsk.

– Det är påfallande att midjemåttet går upp några centimeter med lightläsk, säger Niclas Abrahamsson.

– Det är en statistisk skillnad, men vi vet fortfarande inte varför, vad det är som gör det.

– Vi vet ju till exempel inte om de som drack lightläsk har satt i sig andra onyttigheter, det framgår inte av undersökningen, eller om det är så att sötningsmedlen som används triggar igång metabola processer i kroppen, som påverkar aptiten eller insulinet i kroppen och gör att man går upp i vikt av den anledningen.

”Är oroväckande”

Niclas Abrahamsson gör en jämförelse med vissa typer av läkemedel, som i sig inte heller innehåller några kalorier, men ändå kan göra att vi går upp i vikt.

– Mycket psykofarmaka, till exempel, eller kortison, till exempel. En sådan effekt kan sötningsmedlet också ha. Och då är det oroväckande.

I studien i USA ingick 749 personer, som undersöktes vid fyra tillfällen under tio år.

De som drack 1,5 burk lightläsk om dagen hade efter tio år ett BMI på 30 och ett midjemått på 101 centimeter, medan de som drack en burk vanlig läsk var tredje dag efter tio år hade ett BMI på 28 och ett midjemått på 98 centimeter.

Ingen stor skillnad, kan tyckas, men ändå en skillnad – åt helt fel håll.

– Och då ska vi ändå notera att gruppen som drack lightläsk motionerade betydligt mer än den andra gruppen. De gjorde av med 2 200 kalorier per dag jämfört med 1 700. Det är ganska stor skillnad, säger Niclas Abrahamsson.

”På tok för mycket”

Fortfarande återstår många år av studier innan vi kan få svar på frågan exakt hur och varför lightläsken påverkar vikten.

– Det är för tidigt att varna för något, säger Niclas Abrahamsson, men vill ändå ge rådet att vara försiktig även med lightläsken.

– Jag tycker att man ska ta det med måtta. 1,5 burk om dagen är på tok för mycket, vare sig det är lightläsk eller vanlig läsk.

– Jag undviker läsk överhuvudtaget – när jag väl dricker dricker jag vanlig läsk. Men helst vatten.