Kortisontabletter slut på landets apotek

Publicerad 2014-07-06

Adrenalin är en bristvara. Nu är även kortisontabletten Betapred slut på landets apotek.

Tabletten används av reumatiker för att hålla sjukdomen i schack.

– Jag skulle hämta ut tabletter men fick till svar att de är slut i hela Sverige, berättar en kvinna med reumatism i Sölvesborg.

Adrenalinsprutor är slut till följd av problem hos tillverkaren. Jordnötsallergiker svävar därför i livsfara vid en allergichock. Nu kommer dessutom larm om att kortisontabletten Betapred slut på landets apotek.

En kvinna med reumatism är beroende av kortisontabletter för att kontrollera sin sjukdom. Utan tabletterna svullnar fingrarna upp.

– Jag har inga tabletter hemma, mina fingrar har svullnat upp, de liknar klumpar nu, berättar hon.

Efter samtal till landets apotek fick hon besked att tillverkaren av kortisontabletten Betapred fått tillverkningsproblem efter att man ska byta förpackning.

– Först i mitten av juli ska de finnas i lager. Men kortisonbrist mitt i sommaren med getingstick, ormar och pollenallergi är allvarligt.

Vill skänka sprutor till Hugo

Efter att Aftonbladet berättat att treåriga Hugo som saknar adrenalinsprutor till följd av tilllverkningsproblem har flera läsare hört av sig med erbjudande om att skänka sprutor. Pojken lider av allvarlig jordnötsallergi. Sprutan är livsviktig för Hugo om han drabbas av en allergisk chock.

Idag finns inga adrenalinsprutor tillgängliga på landets apotek, injektionen får beställas och tar ett par dagar att leverera. Nu har flera personer hört av sig och vill skänka sprutor till pojken som är bosatt i Mariefred.

– Jag är jättetacksam, det är jättesnällt. Vi tar gärna emot sprutor om folk vill skicka, säger mamma Maria Sundberg.