”Jag grillar året runt”

Publicerad 2014-07-27

När hon kom till Sverige för 13 år sedan hade hon aldrig grillat.

Men hennes man envisades med att bränna allt kött.

– Nu grillar jag minst tre gånger i veckan - året om, säger Maria-Eugenia Quiroga de Ekman.

Varje gång hon ställer fram grillen i förorten Täby i Stockholm blir det fest. Tre gånger i veckan grillar ­Maria-Eugenia Quiroga de Ekman, 43.

Hon bjuder familj och ­vänner på argentinsk mat.

– Det är minst tio personer här och äter. Mina svenska vänner bli lika överraskade varje gång och de tycker att det är väldigt gott, säger hon.

Grillar i alla väder

Och det spelar ingen roll vilken dag på året det är. ­Maria-Eugenia grillar jämt - i vilket väder som helst.

– Äsch, det finns inget ­dåligt väder. Man får väl ta på sig en jacka.

Började i Sverige

Hon kom till Sverige 2001. Några år tidigare hade hon träffat sin man Mikael ­Ekman, 54, i provinsen Jujuy i norra Argentina.

Då hade hon aldrig stått framför en grill.

– I Argentina är det bara killar som grillar. Det är en machogrej där.

Men när det blev sommar i Sverige envisades Maria-Eugenias man med att bränna det fina argentinska kött som hon hade köpt. Då ­kände hon att det var dags att göra något åt saken.

– Jag tog över. Jag är så trött på att det bara är männen som ska stå vid grillen. Min familj och mina vänner tycker att min mat är jättegod, ­säger hon.

Gick till final

För ett år sedan var Maria-Eugenia Quiroga med i tv-programmet Grillmästarna. Hon lyckades ta sig till final men åkte ut i första programmet.

– Vi skulle göra ribs på amerikansk vis. Men det kan inte jag - jag är bäst på syd­amerikansk mat, säger hon.

Receptet: Argentinsk parrilla

Argentinsk parrilla

4 portioner:

1 kg revbensspjäll på nötkött, asado de tira

3 st blodkorvar, morcilla

4 st chorizo

Oregano

Olivolja

Provoloneost

Gör så här:

Låt fettet vara kvar på revbensspjällen. Massera in köttet med salt . Lägg köttet på grillen och grilla på 150 grader, ungefär 20 minuter på varje sida om du vill ha medium. Chorizon och blodkorven behöver ungefär 10 minuter på grillen innan de är klara.

Osten: Lägg osten i folie. Strö på rikligt med oregano och två matskedar olivolja. Vänd på osten och gör samma sak på andra ­sidan. Lägg foliepaket på grillen och vänta tills osten blir mjuk. Det tar ungefär 5 minuter. Servera som en förrätt till ­parrillan.

Receptet: Argentinsk sallad

4 portioner:

4 morötter

1 äpple

1 ägg

Gör så här:

Skölj och skala morötterna. Riv dem på ett rivjärn och lägg i en skål. Skala äpplet och gör l­ikadana strimlor av det. ­Finhacka ägget och blanda allting i skålen. Klart för servering!

Receptet: Chimichurri

4 portioner:

5 vitlöksklyftor

1 msk persilja

1 lagerblad

1 tsk koriander

1 tsk timjan

1 tsk oregano

3 dl olivolja

2 chilifrukter, röda

1 tsk sötpaprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk rödsvinsvinäger

1/2 tsk cayennepeppar

Salt och vitpeppar

Gör så här:

Hacka vitlöksklyftor, persilja, lagerblad, koriander och timjan fint. Mortla i 10 minuter tillsammans med lite vatten. Ta bort fröna från chilifrukterna, finhacka och lägg också dem i morteln. Häll sedan i  olivolja tills det täcker alla ingredienser. Addera alla kryddor och en lite sked vinäger och ställ in i  kylen. Bäst är om du gör detta två dagar innan servering. Fungerar jättebra som en sås till köttet. Men du kan även pensla chimichurrin på köttet under grillning eller ha som en marinad.

Drick till

Rött vin. Helst från druvan Malbec.

Öl. Helst så klart den argentinska Quilmes. Det finns som beställningsvara på Systembolaget.

Så grillar vi i Argentina

Ingen tändvätska I Argentina grillar man oftast på Johannes­brödträd som ger en speciell smak till köttet.

Vänd sällan Man grillar långsamt på låga temperaturer och håller inte på att vända köttet flera gånger. Det räcker att vända en gång.

Söndagsgrill På söndagar grillas det alltid i Argentina. Då samlas ­familjen till en härlig grillfest! Kyckling, fläsk och korv åker på grillen. Allt serveras på ett fat – så att alla vid bordet kan välja det de vill ha.

Inga konstigheter Att grilla på argentinskt vis är att göra det enkelt. Inga marinader och konstiga kryddor. Det räcker med salt, olivolja och ­lite ­citronjuice. Köttet ska smaka kött – ­inget annat.