Kvinnorna tar av sig slöjan i protest

Publicerad 2014-05-20

Kvinnor tar av sin hijab i smyg och lägger ut bilder på Facebook.

Bilder på iranska kvinnor som i smyg tar av sin huvudsjal har blivit virala.

– Den här sidan är en berättelse om de delar av samhället som klippts bort och censurerats, säger Masih Alinejad som startat My Stealthy Freedom på Facebook.

Tusentals iranska kvinnors lägger ut bilder i protest mot regimens regler, som dikterar att de måste täcka hela kroppen utom ansiktet och händerna.

Journalisten och aktivisten Masih Alinejad berättar att det började med kvinnor som frågade om andra tar av sig sin hijab när överheten inte ser på. Hundratals svarade med sina bilder.

– Inte en, inte två, faktumet är att under den första dagen möttes vi av hundratals bilder och nu är det säkert mer än tusen bilder, säger Masih Alinejad.

Den 3 maj skapade hon hashtaggen #mystealthyfreedom och Facebook-kontot My Stealthy Freedom som fylls med bilder av kvinnor som visar upp sitt hår. Vid strandbesök, när de kör bil eller utanför en byggnad som sägs vara storayatollans kontor.

Masih Alinejad flydde själv från Iran för 5 år sedan och bor nu i London. Hon lade själv upp en bild på sociala medier där hon kör bil utan hijab i Iran, med texten "detta är min lilla smygfrihet, hur är din lilla smygfrihet?".

– Det finns en fras som kallas guilty pleasures på engelska, du vet, som att gilla choklad fast du vet att det inte är bra för dig. För mig, när jag var i Iran, var att ta av mig slöjan som att visa lång näsa åt myndigheterna vars regler tvingades på mig, säger Masih Alinejad till Washington Post.

Piskas och fängslas

Nu har sidan över 300 000 följare på Facebook. Masih Alinejad säger att det beror på att de kvinnor som inte fått sina röster hörda i media nu kan synas och höras på sociala medier.

De censureras och attackeras av Gasht-e-Ershad, regeringens specialstyrka som har i uppgift att se till att klädreglerna följs.

Wall Street Journal skriver att hijabkampen mellan regimen och kvinnorna blir särskilt hård under somrarna för att "moralpoliserna" är ute och straffar kvinnor som vill undkomma hettan eller vågar visa sina målade tånaglar.

Ibland får de böter, ibland en varning. Men det händer att kvinnor misshandlas och fängslas.

Masih Alinejad är kritisk mot att medierapporteringen uteslutande handlar om kvinnor som blir attackerade.

– En journalist ska inte bara ta sin kamera och ta fotografier av flickor som blir slagna och förödmjukade. För en gångs skull borde deras röster få höras innan de blir offer, säger Masih Alinejad.

Ilska i Teheran

Men bilderna har fått Irans mer konservativa att ilskna till. Enligt nyhetsbyrån Fars News är alltihopa en kampanj mot islam som startats i väst.

I huvudstaden Teheran talade imam Kazem Sedighi vid den senaste fredagsbönen om korrupta meddelanden som cirkulerar på internet och når iranska familjer, enligt Bloomberg.

Samtidigt går det sämre för de "Facebookare" som förespråkar islamisk lag i den här frågan och har startat en motståndssida.

Iranian Women's Real Freedom visar bilder av kvinnor som är täckta från topp till tå och har inte fått många supporters.