SVT visade spel som ska sprida ebola

Uppdaterad 2014-11-06 | Publicerad 2014-11-05

Programledaren: ”Låter väldigt cyniskt”

I dagens ”Gomorron Sverige” visade recensenten Thomas Arnroth ett spel som går ut på att sprida ebola över världen.

Cyniskt, tyckte programledarna – vilket programmets redaktör håller med om.

– Det kan uppfattas som att man tar lättvindigt på en så vidrig epidemi som ebola, säger Mats Benesch.

Thomas Arnroth gästade onsdagens ”Gomorron Sverige” för att recensera spelet ”Plague Inc”, ett spel som går ut på att sprida sjukdomar över världen.

I sin demonstration av spelet väljer Arnroth själv att kalla sitt virus för ebola.

– Det är väldigt bra att börja sjukdomen i ett fattigt land, säger Arnroth och klickar på västra Afrika på världskartan på sin skärm.

”Lite som Monopol”

Programledaren Marianne Rundström säger att det låter väldigt cyniskt och hennes kollega Anders Holmberg frågar varför det är bra att välja just ett fattigt land.

– Där sprids det lättare. Det kanske är sämre hygien, men det finns också mindre forskningspengar, svarar Thomas Arnroth.

– Men med tanke på det som pågår i Västafrika, finns det ändå inte en djup cynism i det här? frågar Holmberg.

– Är det då okej att se filmer om pest och plågor? Vad är skillnaden? säger Arnroth.

– Jag förstår att det skaver, men det är väl lite som Monopol. Det är ett slags kapitalistisk övning där du förgör de andra, tar över deras gator, slår ut dem, får de i konkurs, fortsätter han.

”Klumpigt att kalla det ebola”

Mats Benesch, redaktör för ”Gomorron Sverige”, har talat med Thomas Arnoth efter programmet.

– Jag tycker att det var klumpigt att kalla det ebola, och det har jag sagt till Thomas och han höll med. Det kan uppfattas som att man tar lättvindigt på en så vidrig epidemi som ebola, säger han till Aftonbladet.

På sitt Twitter-konto utvecklar Thomas Arnoth sina tankar om spelet:

”Man döper virussjukdomar i Plague till vad man vill. Jag döpte den till ebola för att visa hur spelet på ett bra sätt visar och förklarar hur virus sprids (…) Det visar också hur ekonomi spelar roll; hur det är först när västvärlden drabbas som forskningsresurser tillsätts. (…) Jag kunde, kanske borde ha döpt viruset till nåt annat, det var lite klantigt. (…) Tycker att Plague är ett utmärkt exempel på hur spel kan vara både svåra och ta sej an knepiga ämnen som skaver och inte är vare sej roliga eller underhållande.”