”Nu ökar risken för en direkt konfrontation”

Vad händer om Turkiet skjuter ner ett ryskt stridsplan som kränker turkiskt luftrum?
Den ryska interventionen i Syrien har dramatiskt ökat risken för en direkt konfrontation mellan Moskva och Nato.

Det som för någon vecka sedan av västvärlden sågs som en möjlig hjälp från Ryssland i kampen att besegra jihadisterna i Islamiska Staten, IS ses i dag som en farlig upptrappning av kriget i Syrien som riskerar att förlänga stridigheterna.

Inte bara det.

Ryssland två kränkningar av turkiskt luftrum de senaste dagarna uppfattas av Natos som ett bevis på att Putin utmanar väst på ännu en arena.

Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg reagerade i går hårt på de ryska kränkningarna. Han ifrågasatte de ryska påståendena att det handlade om misstag från rysk sida.

Turkiets president gick ännu längre och sa att ”en attack mot Turkiet är en attack mot Nato”. En inlindat hot att om Ryssland fortsätter med kränkningarna så kan Nato slå tillbaka.

Det ryska handlandet påminner om den ökade aggressivitet som Ryssland visat i luftrummet över Östersjön där bland annat Sveriges luftrum kränkts.

Den allt högljuddare retoriken i kombination med situationen i luftrummet över Syrien gör att det i dag finns en allvarlig risk för en direkt konfrontation mellan Turkiet, USA eller något annat Nato-land och Ryssland.

Ryssarna vill markera att de inte tänker be om ursäkt för sin närvaro och att de är beredda att gå långt för att nå sina mål i Syrien. Genom att vara inbjudna av regimen anser Putin att hans militära insats har större legitimitet än USA:s.

För omvärlden blir det alltmer uppenbart att Rysslands aktioner i väldigt lite utsträckning handlar om att krossa IS, ett mål som Ryssland delar med västvärlden.

Ryssland säger att de bombar IS men många av attackerna verkar istället rikta sig mot andra icke-islamistiska rebellgrupper som slåss mot diktatorn Bashar al-Assad. Några av dem tränade av USA.

I ryska ögon är alla som slåss mot Assad terrorister.

Att till varje pris rädda kvar Assad vid makten verkar vara det verkliga skälet till den Putins intervention.

Därmed hamnar den USA-ledda koalitionen och Ryssland på direkt konfrontationskurs i Syrien i ett läge när båda har väpnade styrkor i landet.

Ryssland har inte bara stridsflyg att tillgå. I Medelhavet utanför den syriska kusten finns ett stort antal ryska krigsfartyg även om Nato inte vill uppge några exakta tal.

Trots att Putin i ett tal inför de ryska bombningarna sa att det är uteslutet att Ryssland skulle skicka marktrupper så hävdar Nato nu att de sett ett stort antal ryska soldater röra sig på marken i Syrien. Ryssland har också erkänt att ”frivilliga” ryska soldater befinner sig i Syrien.

Det börjar låta rätt mycket som det gjort i Ukraina där Ryssland förnekar att man har någon stridande trupp och istället hävdar att det rör sig om frivilliga soldater.

Den ryska truppnärvaron kan vara en del av en kommande markoffensiv tillsammans med Iran som också skickat marktrupper till Syrien. I ett sånt läge kommer USA och dessa anti-IS koalition att framstå som tandlös och lamslagen om man inte också svarar med någon form av marktrupper.

Västvärlden har tagits på sängen av den snabba ryska upptrappningen i Syrien. Putin ser ut som den som har initiativet och Obama som den som är frånsprången. Risken är att president Obama känner att han blivit lurad av Putin och vill ge honom svar på tal.

Ett sådant svar vore att skjuta ner ryskt stridsflyg om de ännu en gång kränker Turkiets luftrum. Något som skulle skapa ett oerhört spänt läge mellan Moskva och Nato.

Så här nära en direkt militär konfrontation har Ryssland och västvärlden inte varit sedan det kalla kriget tog slut.

Bilden blir väldigt lätt en av det onda Ryssland som gått in på diktatorns sida mot det goda Nato. Men att Natos samvete inte är rent visas av de amerikanska bombningarna av sjukhuset i Kunduz i Afghanistan. Först skyllde USA på att det var den afghanska militären som begärt bombangreppen. Nu erkänner USA att det var ett misstag och har lovat att göra en fullständig utredning.

Sanningen är att Ryssland med sina bombningar inte är ensamma om att döda oskyldiga civila.