Flygbolag upphör – alla avgångar ställs in

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

Estlands nationella flygbolag Estonian Air har gått i konkurs.

Det meddelar bolaget på sin hemsida.

Alla avgångar från och med 8 november ställs in.

Det estniska flygbolaget Estonian Air upphör. De flyg som planerats att avgå mellan 8-10 november ersätts med annan resa. Men från den 11 november är samtliga avgångar inställda.

Bolaget har gått i konkurs. Det är en följd av att EU-kommissionen kommit fram till att Estonian Air fått olagliga statsstöd. Pengarna måste därför betalas tillbaka – vilket har lett fram till konkursen. Återbetalningskravet motsvarar, enligt AP, 85 miljoner euro.

Gav bidrag under finanskrisen

Estonian Airs verksamhet bestod till största del av resor till och från Bryssel och Tyskland. De har även avgångar med destination Stockholm.

Det var under finanskrisen 2008 och 2009 som den estländska regeringen investerade i bolaget för att lyckas hålla det levande. Det anmäldes till EU-kommissionen som utrett agerandet i flera år. Orsaken till att det inte är tillåtet att ge statsstöd är att det riskerar att gynna ett särskilt företag och därmed eventuellt snedvrida konkurrensen.

Sas: Påverkar oss inte

De resenärer som bokat resa genom Sas uppmanas kontakta Sas för att undersöka ombokningsmöjligheter, berättar Henrik Edström som är pressansvarig för bolaget.

Han uppger också att Sas äger två procent av Estonian Air.

– Det är en väldigt liten andel och beloppet det handlar om är inte av väsentlig karaktär, säger Edström.

Följ ämnen i artikeln