Här plattar hon till sina rivaler

Publicerad 2015-10-14

LAS VEGAS. Den demokratiska debatten i Las Vegas i natt mynnade ut i rena familjemyset.

Huvudmotståndarna Hillary Clinton och Bernie Sanders tog mitt under duellen leende i hand om att ”mejlgate” bara är ointressant tjafs.

Övriga medverkande?

De visade med eftertryck varför de sitter med knappt mätbara opinionssiffror och har större chans att vinna OS-guld i höjdhopp än att bli USA:s näste president.

Som väntat artade sig den första primärvalsdebatten på lyxkasinot Wynn i Las Vegas i natt till en duell mellan storfavoriten Hillary Clinton och främste utmanaren Bernie Sanders.

Även Maryland-guvernören Martin O'Malley, Rhode Island-diton Lincoln Chafee och förre Virginia-senatorn Jim Webb medverkade visserligen, men de gjorde alla ett så slätstruket, okarismatiskt och dessutom gnälligt intryck, att deras kampanjer rimligen redan borde vara över.

Clintons och Sanders uppgörelse hade dock inte särskilt mycket gemensamt med de regelrätta gräl vi sett under de republikanska debatterna.

Jo, den förra utrikesministern och socialisten från Vermont var oense om vem som är mest emot vapen, vem som skulle vara tuffast mot storbankerna och huruvida det faktum att Clinton som senator röstade för Irak-kriget bevisar att hon saknar omdöme.

Men de nickade lika ofta i rörande samsyn och när Clintons problem kring den privata e-postserver hon som utrikesminister i strid med gällande regler hade installerad i sitt sovrum – en affär som går under namnet ”emailgate” – kom upp utbröt rena familjemyset.

Plattade till motståndarna

Efter att Clinton beskrivit de anklagelser som riktas mot henne som politiskt motiverade tog Sanders till orda:

– Jag håller med, Amerika vill inte höra mer om de förbaskade mejlen! Det finns oerhört mycket viktigare frågor att debattera.

Sedan tog de båda kombattanterna brett leende i hand.

I ett av många misslyckades försök att profilera sig spann Chafee visserligen vidare på e-mejltemat men när moderatorn frågade Clinton om hon ville replikera svarade hon kort:

– Nä.

Så plattar man till en desperat motståndare...

Hon lär dock få vänja sig vid att debattera den beryktade servern även i framtiden, för den republikanska kandidat hon går upp mot i de reguljära valdebatterna nästa höst kommer, oavsett vad han eller hon heter, inte att vilja ta i hand när frågan ska avhandlas.

Att det är Hillary Clinyon som representerar det demokratiska partiet vid det laget känns för övrigt mer mer eller mindre givet efter nattens övningar. Absolut inget inträffade som hotar hennes enorma försprång i opinionsmätningarna.

Vad som möjligen kan förändra dynamiken i det demokratiska primärvalsracet är vicepresident Joe Bidens eventuella kandidatur.

Envisa rykten gör gällande att han ger sig in i kampen de närmaste dygnen.

I så fall torde nästa debatt, i Iowa i mitten av november, bli väldigt intressant.

”Älskar också Danmark!”

Noterbart från i natt är för övrigt att Skandinavien några gånger hamnade i förgrunden.

Bernie Sanders är ju varm anhängare av skandinavisk socialdemokrati och tog vid ett par tillfällen upp Sverige, Norge och Danmark som föregångsländer vad gäller exempelvis föräldraledighet och utbildning.

Det var dock våra grannar i söder som fick allra mest uppmärksamhet när Hillary Clinton plötsligt utbrast:

– Jag älskar också Danmark!