Löfven och Kinberg Batra i duell

Publicerad 2015-10-12

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra möttes för debatt igen.

Då gav de besked att de kommer att träffas för att diskutera samarbete i frågorna om integration och flyktingkrisen.

– Det ringde jag statsministern och bekräftade i morse, sa Anna Kinberg Batra i duellen i P1.

– Jag satt i ett möte så jag fick ett sms. Vad vi samtalar och sms:ar om, det är mellan oss två, sa Löfven till Aftonbladet efteråt.

Det har gått tre dygn sedan decemberöverenskommelsen (DÖ) bröts. Sedan dess har tonläget i svensk inrikespolitik skruvats upp rejält.

På måndagseftermiddagen möttes Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra för duell i Sveriges Radios Studio Ett. Brutna DÖ blev duellens första ämne.

"Ringde statsministern"

Anna Kinberg Batra fick frågan om hon kan tänka sig att utöka samarbetet med regeringen. Hon har tidigare fått en inbjudan om samarbete från Stefan Löfven angående flyktingkrisen.

Hon har nu svarat ja – hon vill träffa statsministern för att diskutera frågan.

– Det ringde jag statsministern om och bekräftade i morse, sa hon i duellen.

Stefan Löfven bekräftade samtalet i Aftonbladet livesändning efter debatten:

– Jag satt i ett möte så jag fick ett sms. Vad vi samtalar och sms:ar om, det är mellan oss två, sa han.

M-ledaren har tidigare berättat att "det kan bli ändringar" i regeringens budget. I Studio Ett ombads hon precisera vad hon menar.

Lovar att vara ansvarsfull

– Nu ska regeringens budgetförslag behandlas i riksdagen. Jag tycker man ska ha respekt för riksdagsarbetet. Jag kommer att rösta på Moderaterna, säger Anna Kinberg Batra.

Men statsministern var inte nöjd med svaret.

– Det vore bra med ett tydligt besked. Men jag tolkar det som att Anna Kinberg Batra menar att regeringens budget går igenom, säger Stefan Löfven.

Gör Stefan Löfven rätt tolkning?

– Sveriges folkvalda riksdagsledamöter ska nu behandla vad som ligger på riksdagens bord. Det är inte min uppgift att hjälpa statsministern i en svår sits. Däremot ska jag rösta för Moderaternas motion och agera ansvarsfullt enligt praxis och regler som finns i riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.

Debatt om löner

Partiledarna diskuterade olika lösningar till att få fler i arbete.

– Sänkta löner är inte den svenska modellen, säger Stefan Löfven.

– Många fler vägar behövs till första jobbet. Fler ungdomar eller utrikes födda kan komma in i arbete om förstajobbet-anställningen genomförs, svarade Anna Kinberg Batra.

Även tillfälliga uppehållstillstånd – något som Moderaterna vill införa – debatterades.

Minskar det trycket på Sverige?

– Det gör det snabbare att fatta beslut. När människor kommer hit måste vi snabbare kunna avgöra vem som behöver skydd. Sedan måste man snabbare in i jobb, därför föreslår vi det, säger Anna Kinberg Batra.