Pakistans dubbelspel om bin Ladin

De nya uppgifterna om Usama bin Ladin kan mycket väl stämma.

Pakistans underrättelsetjänst är ökänd för sitt dubbelspel.

Utåt är de USA:s allierade. I verkligheten är de med och stöttar talibanerna som gav bin Ladin skydd.

När USA likviderade al-Qaida ledaren Usama bin Ladin som straff för att han låg bakom terrordåden den 11 september 2001, blev många chockade över att han kunnat leva i anonymitet bara någon kilometer från en pakistansk militärbas. Hur kunde det vara möjligt?

Ett svar är att den pakistanska underrättelsetjänsten förmodligen under lång tid känt till var al-Qaida ledaren Usama bin Ladin fanns. Men man berättade det inte för USA. Ett möjligt skäl är att man ville använda bin Ladin som en handelsvara i ett läge då USA exempelvis skulle hota med att dra in sitt militära stöd som uppgår till mångmiljonbelopp varje år.

Att bara ge bort honom till USA vore att slösa bort ett värdefullt förhandlingskort.

Dessutom hade det varit politiskt känsligt för Pakistan, ett av världens mest folkrika muslimska länder, att lämna ut jihadisten bin Ladin. Det kunde ha gjort Pakistan till en ännu större måltavla för militanta islamistiska rörelser.

Offentlig hemlighet

Redan när bin Ladin sköts var det många som menade att han omöjligen kunde ha bott så nära en pakistansk arméförläggning utan den pakistanska säkerhetstjänstens, ISI, goda minne. Den amerikanske journalisten Seymour Hersh nya uppgifter ger dessa rätt.

Egentligen borde det inte förvåna någon eftersom ISI är ökända för sitt dubbelspel. Det är en illa dold offentlig hemlighet att ISI var en av dem som låg bakom grundandet av talibanerna, den islamistiska rörelse som tog makten i Afghanistan 1996. Talibanerna störtades först sedan USA skickat in specialförband för att försöka hitta bin Ladin och talibanernas ledare Mullah Omar. Det var han som såg till att talibanerna gav bin Ladin en fristad i Afghanistan där han kunde driva träningsläger för al-Qaidas. Träningsläger där ett antal av flygkaparna från den 11 september utbildades.

Inte ens när USA hotade att störta talibanerna om de inte lämnade ut bin Ladin, så vek sig Mullah Omar.

Gerillakrig

Följden blev att talibanerna sedan dess lett ett framgångsrikt gerillakrig mot Nato-trupperna i Afghanistan som kom dit för att bevara freden. Så framgångsrikt att USA och övriga länder valt att dra sig ur trots att talibanerna fortfarande inte är besegrade.

Många experter anser att ett viktigt skäl till att de afghanska talibanerna varit så framgångsrika är att de hela tiden fått stöd från pakistanska ISI.

Utåt har Pakistan varit en av USA:s viktigaste allierade i kriget mot terrorismen men under täcket har man samtidigt sett till att vapen och pengar kunnat nå talibanerna. I praktiken har man därmed motverkat USA:s och omvärldens krig mot terrorismen i Afghanistan.

ISI gör det med pakistanska politikers goda minne.

Skälet stavas Indien.

Frestelse

Pakistan vill till varje pris förhindra att den förhatliga grannen i öster ska lyckas öka sitt inflytande i Afghanistan och kanske få fotfäste där. Säkerhetspolitiskt finns det inget viktigare för Pakistan än att motverka Indiens inflytande i närområdet.

USA:s militära stöd är mycket betydelsefullt för kärnvapennationen Pakistans försvar. Men ingenting är viktigare än att hindra Indien från att nå säkerhetspolitiska fördelar.

Förmodligen hade ISI fortsatt att hålla tyst om inte en av deras egna bestämt sig för att frestelsen att tjäna 25 miljoner dollar och få bosätta sig i USA var för stor.

Om det nu var så det gick till är väl bästa att tillägga.

En tidig indikation på sanningshalten i Hersh uppgifter är att Vita huset än så länge vägra att kommentera dem. Man har med andra ord inte förnekat den prisbelönte journalistens historieskrivning.