Mitt viktigaste råd i dag: Få inte panik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-30

Ekonomiexperten Anders Andersson manar till lugn när börsen skakar

vänta med att sälja – eller köpa Mäklarna på börsen i brasilianska São Paulo såg panikslagna ut i går kväll när kurserna rasade med 10 procent. Men som privatperson ska man ta det lite lugnare. Just nu är läget så osäkert att ingen kan veta om man bör köpa eller sälja. Anders Andersson ger råd om vad du ska göra när den värsta turbulensen lagt sig.Foto : MAURICIO LIMA/afp

Det viktigaste privatekonomiska rådet efter kvällens och nattens finansturbulens är att du ska försöka behålla lugnet.

Att agera i panik är ofta det sämsta man kan göra när börser och finansmarknader skakar.

Anders Andersson är chefredaktör för Driva Eget, www.driva-eget.se

Den som påstår sig veta att det nu är dags att köpa eller sälja fonder ljuger.

Sanningen är att det nu är ännu osäkrare än för en vecka sedan – och det var mycket osäkert redan då.

Men ett säkert råd finns att ge:

Rusa inte till banken och töm bankkonton för att lägga pengarna i madrassen. Varken Swedbank eller någon annan svensk storbank kommer att gå i konkurs. De pengar som Swedbank kan förlora på Lehman Brothers konkurs är faktiskt småpotatis i jämförelse med det enorma kapital som Finansinspektionen sett till att banken har som säkerhet för spararnas pengar.

I går morse spred sig optimismen över världen. Äntligen var demokrater och republikaner i USA överens om en plan som skulle rädda världens finansmarknader. Det återstod bara en formsak – ett klubbslag i representanthuset, USA:s motsvarighet till vår riksdag.

Men politikerna svek både presidenten och världens finansmarknader. Presidentvalstaktik och politisk prestige saboterade räddningsaktionen.

Men innerst inne vet till och med politikerna att en plan liknande den som var uppe i representanthuset måste genomföras, för att inte en dominoeffekt på världens finansmarknader ska sättas igång.

Vi kan vara rätt säkra på att en sådan plan kommer. Men fram till dess får vi räkna med turbulens – ena dagen kommer pessimisterna att regera världens börser, nästa dag kan optimisterna få kurserna att stiga.

Mitt i detta står vi småsparare, utan att ha en chans att hänga med. Den som rusar iväg och säljer sina fonder i dag kanske gör det när kurserna står i botten. Men trenden kan också fortsätta ned och då är det lika fel att köpa fonder och aktier.

När den värsta turbulensen lagt sig kan det vara dags att lite försiktigt agera så här:

SSe över hur stor del av ditt långsiktiga sparande som du har i aktier och aktiefonder.

Är du optimist och inte har för mycket aktier och aktiefonder kan det finnas anledning att försiktigt köpa aktier i något stabilt bolag eller köpa någon fond som satsar på undervärderade stora bolag.

SOm du känner dig pessimistisk så sälj i stället en del fonder och aktier, men inte allt.

SHar du lån kan du använda pengarna efter fondförsäljningen till att amortera ned lånen. Att på det sättet minska sina lånekostnader är en bra form av sparande, som är extra viktig för dig som har hög belåning. Banken kan nämligen tvinga dig att amortera om bostadspriserna skulle fortsätta att rasa.

SOm du sålt aktiefonder och vill placera om pengarna kan långa räntefonder vara ett alternativ, eftersom dessa stiger i värde när marknadsräntan sjunker.

SEftersom räntesänkningar förmodligen kommer som en positiv tröst vid denna lågkonjunktur liksom vid de tidigare är fortfarande rörlig ränta huvudalternativet för bolån.

Se då upp så att inte din bank skräms med finansoron och höjer räntorna mer än nödvändigt. Misstänker du det så spela ut bankerna mot varandra.

Om du är orolig över pengarna på dina bankkonton vill jag lugna dig.

Det finns hänsynslösa spekulanter som har intresse av att sprida negativa rykten om bankerna för att få ned bankernas aktiekurser. Men att Swedbanks aktiekurs under måndagen rasade med 18,6 procent betyder inte att kundernas sparpengar är drabbade. Dina sparpengar är säkra av följande skäl:

l De svenska bankerna har blivit försiktigare efter 1990-talets bankkris och har mindre riskaffärer med amerikanska krisbanker än banker i andra länder.

l Både Riksbanken och Riksgälden stöttar bankerna och lånar dem pengar om de tillfälligt skulle behöva låna.

l Svenska staten garanterar upp till 250 000 kronor per sparare och bank om en bank mot all förmodan skulle gå i konkurs. Räntan måste då vara rörlig.

Det betyder att man inte bör ha mer än 250 000 kronor i mindre utländska banker som Kaupthing bank eller Parex bank eller i små svenska kapitalmarknadsbolag som räknas som banker.