Julmustens historia

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2008-11-12

Den är svart, läskande och bubblar kittlande under näsan när julen vankas.

Vi talar förstås om julmusten.

Julens svarta guld  Musten är en svensk favorit sedan snart hundra år tillbaka.

En dryck som bara en person i Sverige har receptet till.

Från Tyskland till Sverige

Nästan all must som tillverkas i Sverige är tillverkad av Roberts AB i Örebro.

Det första receptet kommer från Tyskland, hämtat till Sverige av familjen Roberts.

1910 startade tillverkningen i Örebro under en tidsperiod då ölen var en vanlig måltidsdryck men ifrågasatt på grund av sin alkohol. Motbokstiden, då man fick handla begränsat med alkoholvaror med kuponger, var mellan 1917 och 1955. Ölens tillbakagång i början av seklet gav musten – som också innehåller malt och humle men utan alkohol – ett uppsving.

Hemliga extrakt

Det finns även en del hemliga extrakt som ger musten dess smak. Det är den essensen som till exempel Apotekarnes och Spendrups köper från Roberts AB för att få fram den speciella smaken i sin egen tillverkning.

Andra varianter på samma sak

Påskmusten är för övrigt exakt samma produkt som julmusten. Must, utan högtidsetikett, finns faktiskt till försäljning året om men i ytterst liten skala.

Följ ämnen i artikeln