Här finns hundra lediga lägenheter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-16

Uthyrning till företag stoppas med ny lag

En seger för alla bostadslösa i Stockholm.

Det innebär den lagändring som kan göra lägenhetsuthyrning till företag olönsam.

- Mindre seriösa fastighetsägare har utnyttjat reglerna, säger bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

uthyres Aftonbladet kunde redan i höstas rapportera om hur fastighetsägaren tömde det här huset på Tjärhovsgatan på hyresgäster för att kunna hyra ut till företag. I dag står nästan samtliga lägenheter tomma.

Det kallas för blockuthyrning när ett företag hyr ett stort antal lägenheter i ett hus och sedan hyr ut dem i andra hand.

I praktiken har det inneburit att tusentals lägenheter har tagits bort från den vanliga hyresmarknaden och reserverats för korttidskontrakt för anställda på olika företag.

Hyrorna har varit marknadsanpassade och ofta betalda av de boendes arbetsgivare.

Samma rättigheter

Förlorarna har varit alla bostadssökande som utan pengar på banken eller fina kontakter aldrig lyckats få en lägenhet i Stockholms innerstad.

En ändring i hyreslagen som börjar gälla 1 april innebär dock att den som hyr i andra hand vid så kallad blockuthyrning har samma rättigheter som vilken förstahandshyresgäst som helst.

Det innebär att de boende har besittningsskydd och att hyresvärden måste fixa fram en ersättningslägenhet om de vill bli av med hyresgästen.

- En del mindre seriösa fastighetsägare och förvaltare har missbrukat bestämmelserna om blockuthyrning för att kringgå reglerna om besittningsskydd. Ökningen av så kallade lägenhetshotell har också lett till att minska hyresgästernas trygghet, säger bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Skanska har varit drivande

Enligt Hyresgästföreningen är det Skanska som varit drivande i utvecklingen mot allt fler så kallade blockuthyrningar.

Skanska guest relocation har i dag cirka 400 sådana lägenheter i Stockholm och verksamheten har enligt vd Eva Törnlund gått mycket bra.

Nu har dock marknaden vikit och företagets senaste förvärv, där ett hundratal lägenheter på Tjärhovsgatan i Stockholm tömts på sina tidigare hyresgäster, står nästan helt outhyrt, skriver tidningen Metro.

Skanska, som inte kände till något om den kommande lagändringen, sitter fast på ett femårskontrakt.

Vill kunna fortsätta

Eva Törnlund hoppas dock att de nya reglerna inte ska omöjliggöra verksamheten helt.

- Våra hyresgäster är anställda i stora internationella företag som behöver en tillfällig bostad. De har sannolikt inget behov av att utnyttja någon besittningsrätt när de arbetat klart i Stockholm, säger hon.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln