Sämst i länet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-05

Inbrott och trasiga elledningar vanligt i misskött Solnahus

Här är länets sämst skötta hyreshus, enligt Hyresgästföreningen.

Livsfarliga hisschakt, ingen el till spisarna, uppbrutna lägenheter och polisanmälda dödshot.

- Det är rena terrorn, säger Tony Ussing som bor i huset i Solna.

Det är kolsvart i trappuppgången, hisschaktet gapar tomt och bara en tunn träribba hindrar ett snedsteg rakt ut i tomma intet. Huset har fyra våningar och ett barn skulle lätt kunna slå ihjäl sig.

- Jag hade tur och snubblade bara in i väggen, säger Olle Holzt-Ussing, 12.

"Det liknar ingenting"

Han bor på Nyckelvägen 4 i Solna. Hyresgästföreningen anser att det är länets värst utsatta adress och har ansökt om omedelbar tvångsförvaltning.

- Det sätt som fastighetsägaren behandlar sina hyresgäster här liknar ingenting annat jag varit med om, säger P-O Brogren, ombudsman på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Fastigheten köptes av fastighetsbolaget Stentorget AB för två år sedan. Bakom affären står dock Joachim Möller som enligt Hyresgästföreningen är känd för att arrangera köp av hyreshus, slänga ut de boende och sälja lägenheterna som bostadsrätter.

- Det är rena terrorn här, säger Tony Ussing som bor i huset med sina barn Olle och Lisa.

Utan el, vatten och avlopp

De boende vittnar om att de har fått sina dörrar uppbrutna, sina vindsförråd tömda och sina ägodelar bortslängda. De har varit utan el, vatten och avlopp.

Linus Söderling fick sin lägenhet uppbruten när han var på semester. När han gjorde polisanmälan blev han enligt egen uppgift hotad till livet. Även det är polisanmält.

Nu har alla utom fyra lägenheter tömts. Många av de boende har vräkts, andra har tröttnat och några har blivit utköpta. Tony Ussing är en av dem som vägrat flytta.

Men att bo kvar har sina risker. De företag som renoverar huset har lagt ner arbetet sedan de inte fått betalt.

Nu gapar hisschaktet tomt, det finns inget ljus i det fönsterlösa trapphuset och de boende har ingen elektricitet till sina spisar.

- Redan när de ville köpa huset för två år sedan varnade vi Solna kommun. Men de slarvade bort våra papper och köpet gick igenom, säger P-O Brogren.

Både Joachim Möller och Ramon Perez Cohen, styrelseordförande i Stentorget, väljer att inte kommentera uppgifterna.

Två grader av tvång

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln