Farligt läge för kandidaterna

Publicerad 2012-10-30

Peter Kadhammar och Urban Andersson mitt i monsterstormen som kan blåsa omkull en kampanj

Betyder en monsterstorm fördel för den sittande presidenten? ­Eller nackdel? Vad betyder stormen för utmanaren Mitt Romney?

Svaret är naturligtvis att ingen vet. Om Obama ­sköter sig väl, om han framstår som den ledare nationen behöver, kan stormen lyfta sympatierna och säkra hans plats i Vita huset. Men om han säger fel sak, fattar fel beslut – ja, då blir orkanen Sandy ­sannolikt slutet för president Obama.

Stormen är brutal och rytande, och den politiker som närmar sig måste ­vara bestämd men samtidigt träda försiktigt.

I söndags kväll satt ­Barack Obama i presidentens plan Air Force One, som lyfte från flygbasen Andrews i Washington för att föra honom till Orlando, Florida. Där skulle Obama inleda en blixttur över landet, från Florida till Ohio och vidare till ­Wisconsin.

Vände hemåt

När planet lyfte i mörkret hade ett förvånansvärt stillsamt men samtidigt tätt, kraftfullt regn börjat falla. Det var Sandy som gav ett förebud om att hon närmade sig.

Obama lät meddela att han skulle tala i Orlando tillsammans med förre ­presidenten Bill Clinton, därefter återvända till Washington och där­efter ... Vita husets press­detalj bad att få återkomma.

I går morse beslutade Obama att återvända till Washington utan att ha ­talat. Det sades att Bill Clinton skulle framträda ensam men ingen var ­intresserad, inte ens Vita husets presskår som plötsligt var strandsatt i Florida när alla flyg ställdes in.

När nationen står inför en katastrof bryr sig få om valtal, särskilt om budskapet redan är känt för de flesta. Det hade inte kostat Obama mer än en dryg timme att tala i Orlando, men om han hade gjort det hade han riskerat att framstå som egoistisk, alltför girig efter seger och blind för vad som krävs i nödens stund.

Skickade massmejl

Alltså träffade han journalister i Washington och uppmanade allmänheten att följa med i nyheterna och lyda myndigheternas instruktioner. Han skickade mejl till sina miljoner följeslagare:

– Vi kommer att göra vad som krävs för att hålla människor säkra och trygga, och säkerställa att de samhällen som påverkas får den hjälp de behöver.

Verkade arrogant

Rimligen har Obama i minne sin företrädare ­George W Bushs misstag när stormen Katrina översvämmade New Orleans. Bush framstod som arrogant och okänslig, och hjälparbetet efter katastrofen var skandalöst ­dåligt organiserat.

Det var tragikomiskt. USA, världens största ekonomi, supermakten som förde två krig på andra ­sidan jorden, kunde inte bistå sina egna medborgare.

Katrina försvagade allvarligt George W Bush. Ett närmare exempel för oss svenskar är socialdemokraternas valhänta agerande efter tsunamin i Thailand. Det bidrog sannolikt till att moderaten Fredrik Reinfeldt blev statsminister.

”Måste enas”

En monsterstorm en vecka före valet är en politikers mardröm. Det gäller inte bara presidenten utan även Mitt Romney, en ­affärsman som arbetat hårt för att skaffa sig en ­någorlunda folklig fram­toning. Även Romney ställde in sin kampanj i går. Av hänsyn till de miljoner som drabbas, sa han.

– Guvernör Romney ­anser att nationen och dess ledare måste enas i denna stund och hjälpa de amerikaner som befinner sig i fara, meddelade hans pressekreterare.

Jag skriver detta i en bil på väg norrut från Florida. Det skymmer och vi passerar långa konvojer med kranbilar som är på väg för att hjälpa till att röja upp efter stormen. Inför ett samhälle som mobiliserar kan ingen politiker ställa sig i en talarstol med det enkla budskapet:

Välj mig!