Familj tar strid för historiskt namn

Publicerad 2013-01-15

Nu blir ärendet en fråga för Högsta förvaltningsdomstolen

Byta namn – ”de” får du inte göra hursomhelst i Sverige.

En familj som vill ta familjenamnet de Marteville får blankt nej från myndigheterna. Anledningen är att prefixet ”de” anses olämpligt i det svenska språket.

Nu tas namnet upp i domstol.

Tre personer i Stockholm som vill byta sina relativt alldagliga namn till det mer historiskt klingande de Marteville får avslag. I ett år har familjen tagit strid för att få nytt namn men både Patent- och registreringsverket och Patentbesvärsrätten har sagt blankt nej till namnbytet. Nu går familjen vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

I de tidigare avslagen slås det fast att prefixet ”de” är olämpligt i det svenska språket.

Umgicks med Bellman

Familjen motiverar dock namnbytet med att de Marteville är ett familjenamn med anor tillbaka till 1750-talet. Diktaren Carl Michael Bellman uppges ha varit bekant med den avlägsna släktingen, liksom Carl von Linné och Emanuel Swedenborg.

Patentbesvärsrätten låter sig dock inte imponeras av det namnkunniga umgänget runt familjenamnet utan avslår begäran med hänvisning till namnlagen.

”Enligt 12 § 1 namnlaget får som nybildat efternamn inte godkännas namn som till bildning, uttal eller stavning har en sådan språklig form att det inte är lämpligt som efternamn här i landet”, skriver rätten i sitt beslut.

”Miss Hitler Lennon”

Om Högsta förvaltningsdomstolen väljer att gå på familjens linje eller inte återstår att se - men faktum är att flertalet udda namn de senaste åren har passerat myndigheternas nålsöga.

Namnbyte hanteras i Sverige av två olika myndigheter: Skatteverket och Patent- och registreringsverket. Skatteverket hanterar bland annat namn på nyfödda, medan det är PRV som tar beslut om exempelvis gamla släktnamn.

I fjol godkändes namnen Tequila, Delafina och Five på nyfödda personer i Sverige.

Samtidigt fick vuxna personer som ville ändra namn till ”Hans Majestät”, ”Svartjobb” och ”Miss Hitler Lennon” avslag hos både Skatteverket och Patent- och registreringsverket.