Nästan alla minns 11 september

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

"Den största händelsen hittills på 2000-talet"

Morden på Olof Palme, Estoniakatastrofen och Tsunamin var stora och upprörande händelser ur ett svenskt perspektiv. Men terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 påverkade hela världen.

Aftonbladets webbfråga har engagerat tiotusentals läsare som klickat och bloggat. Men många vill även hylla Anna Lindh som mördades den 10 september för fyra år sedan.

Här kommer ett urval av alla bloggar:

Mångsysslaren Henrik Schyffert: "

Fan, idag är det exakt 6 år sedan vi satt på inskolning med Janne på 87:e gatan i New York när en av fröknarna kom inspringandes och sa att nån hade smällt en bomb i WTC's norra torn. Vi gick ut på gatan och allt stod stilla. En tant stod och grät i en telefonkiosk. Sen följde dom konstigaste 3 dagarna i mitt liv ..."

Petra:

"Sex år sedan. Det är helt galet! Och jag minns exakt vad jag gjorde den där eftermiddagen den 11 september 2001. Jag hade praktik på Spader Knekt television i Stockholm och satt på kontoret. Rätt som det var så va alla i lokalen spårlöst försvunna. Att förstå att det hände just i detta ögonblick går inte! Men det har etsat sig fast i minnet! Anna Lindh död! Minns du vad du gjorde då? Det gör jag! Jag och klassen från Högskolan skulle på studiebesök på tv4 ..."

Ella:

Är det inte märkligt hur tiden går? Sex år sedan WTC kraschen. Det är en sån där dag då jag verkligen minns vad jag höll på med. Jag satt framför tv:n hela dagen från att första planet kört in i första tornet. Jag var inte i skolan. Jag minns att några kompisar var bittra över att nyhetssändningarna tog deras favoritprograms platser i tv-tablån. Så obsent. Idag ska här städas. Täkte köra de gamla klassikerna. Dammsuga och torka golven. Jag vet. Det låter helt galet och alla mina kära vänner ..."

Sara:

"Idag är det sex år sedan terrorattackerna mot USA inträffade. Såg en dokumentär om när WTC krachade igår och fy fan! Att det kan få inträffa är helt ofattbart. Men ännu mer ofattbart är ändå hur en grupp människor kan planera och genomföra dessa attentat. De dödade uppemot 3000 människor. Okej att de själva väljer att stryka med men att nästan 3000 civila människor ska behöva dö är enligt mig gräsligt. Idag är det också fyra år sedan som Anna Lindh dog efter knivhögg på NK i Stockholm. Också ..."

Ida:

"Jag minns nästan precis vad jag gjorde för 6 år sedan. För sex år sedan den 11 september flög två passagerarflygplan in i World Trade Center. Jag tror klockan var omkring 17 när vi såg det på nyheterna första gången. Jag minns att allting bara stannade upp. Jag frågade mamma flera gånger om det där verkligen hade hänt, det var så overkligt. Efter 11 september har USA med George W Bush i spetsen startat många krig. Detta ser jag absolut ingen logik i. Att man med våld skulle kunna stoppa ..."

Janne:

"Elfte september, sex år senare. Jag minns den där dagen när jag hörde nyheterna om att ett plan hade kraschat in i ett av WTC-tornen. Jag minns att jag tänkte ”Vilken idiot, hur lyckas man krocka med ett jättetorn”. Men det var innan jag förstod ..."

Kenneth:

"Just det ja, Det är Bromans födelsedag, 11 september. Jag brukar komma ihåg det, efter ett tags tänkande ..."

Poop:

"11 september idag. Alltså kommer alla kanaler skita ut dokumentärer, dagen till ära. Visst det är en fin sak att hedra alla som gick bort då. Men att visa en massa cheesy dokumentärer, vilka vi sett redan. Det är inte precis så att man kan göra dokumentärerna ur andra synvinklar. Det kan vara lite svårt. Men varför envisas media med att visa desa år efter år? Är det någon som glömt det? Är det någon som inte vet om det? Vi är alla medvetna om de olika attackerna. Men media visar ..."

Janne:

"Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Jeb Bush med flera av USA:s mest inflytelserika personer idag. " Taget från Intelligentsians blockering : " Terrordådet den 11:e september 2001 när tre byggnader i World Trade Center (WTC) fullständigt kollapsade och Pentagon ..."

Henrik:

". Poppy Bush har ihärdigt förnekat att det skulle vara han. Vi måste också notera att Poppy Bush och Usamas halvbror, Shafiq, möttes på morgonen den 11 september, i Washington D.C., på ett bolagsmöte med den stora investeringskoncernen Carlyle Group ..."

Jonas:

"I Ekot i morse uppmärksammade Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, hur den så kallade 11 september-attacken i USA för i dag sex år sedan satt djupa spår också i det svenska rättssamhället. Hon menade att jakten på tänkbara terrorister på ett allvarligt sätt försämrat rättssäkerheten och inskränkt den personliga integriteten. Rädslan för terror har helt enkelt skapat ett betydligt mer slutet samhälle. Anne Ramberg pekar på ”en störtflod” av lagförslag, om buggning ..."

Jessica:

"Tankarna den här morgonen går självklart till alla som drabbades av WTC-attackerna för 6 år sedan. Är det inte helt ofattbart att det har gått 6 år? Var har tiden tagit vägen? Det känns som det var igår jag fick ett samtal från min far som berättade att flygplan kraschat in i World Trade Center. Jag minns så väl hur jag kom hem från skolan, satte på TV:n och chockades av bilderna som kablades ut över hela världen. Min tanke jag hade då är lika aktuell idag. Vad är det för monster som gör ..."