Ska ta krafttag mot bedragare

Uppdaterad 2018-04-20 | Publicerad 2017-03-19

Brottslingar slåss om att stjäla dina pensionspengar.

Nu vill Pensionsmyndigheten ta krafttag för att stoppa bedragare på Fondtorget.

– Vi har tyvärr ett antal rötägg som inte har agerat seriöst, säger Jimmy Larsson Hagberg, presstalesman på myndigheten.

Det öppna fondtorget - där svenskarna placerar ­sina premiepensionspengar - har ­varit lite väl öppet.

Vilket fondbolag som helst har fått försöka korpa åt sig de 1 000 miljarder som finns att placera.

”Fondtorget har ­tyvärr också lockat till sig vissa olämpliga och i vissa fall, enligt myndighetens bedömning, kriminella aktörer”, skriver Pensionsmyndigheten i sin första rapport till regeringen.

”En bra idé”

De senaste åren har ­bedragare upptäckt hur ­enkelt det är att sätta upp en fond enbart inriktad på ­premiepensionssparare. Det beror på att en hel del av pengarna är ”herrelösa”, ­ingen känner ansvar för hur förvaltningen sköts.

– Premiepensionen i sig är en bra idé, den tjänar ­pensionsspararna bra och de flesta aktörer är bra, säger Pensionsmyndighetens presstalesman Jimmy Larsson Hagberg.

– Men det finns tyvärr de som inte är där för att göra ett bra jobb för pensions­spararna utan vill sko sig själva. De måste vi få bättre möjligheter att agera mot.

Pensionsmyndigheten ­föreslår att de själva får ett större ansvar för att över­vaka fondbolagen och ­kontrollera hur de sköter sig.

– Vi kan absolut stärka kontrollen, men då behöver vi ett annat uppdrag från regeringen och vi behöver ha politikerna med oss, säger Jimmy Larsson Hagberg.

I rapporten lämnar ­myndigheten ett antal ­preliminära förslag på krav som kan ställas på fonderna.

”Har ett antal rötägg”

Pensionsmyndigheten räknar med att upp emot hälften av dagens 840 fonder kan komma att försvinna om de ­hårdare kraven ­införs. Jimmy Larsson Hagberg vill dock ­betona att de flesta gör ett bra jobb för pensionsspararna.

– Det är inte så att hälften på Fondtorget är oseriösa. Vi har tyvärr ett antal rötägg som inte har agerat seriöst. För att kunna stoppa dem från Fondtorget så måste vi höja tröskeln och då kommer det att påverka fler ­fonder och aktörer, säger han.

Förslagen går inte bara ut på att begränsa antalet ­fonder. Det handlar också om att stärka konsumentskyddet. Fondbolagen i sig har inte alltid varit största problemet. Lika besvärligt är de som försöker lura på ­spararna produkter och ­erbjuda sig att byta fonder åt dem för att stjäla deras inloggningsuppgifter.

– Vi tittar också på hur vi kan göra det omöjligt för den typen av aktörer så att konsumenten inte luras, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Pensionsmyndighetens förslag till åtgärder

Nya krav på fonder och fondbolag som vill verka på Pensionsmyndighetens ­fondtorg.

Förändrat uppdrag och en förändrad roll för Pensionsmyndigheten.

Åtgärd riktad mot marknadsföring inom premiepensionen.

Åtgärder för Pensionsmyndighetens självbetjäningstjänster.

Förtydligat och skärpt samarbetsavtal.

Förändrat arbetssätt för Pensions­myndigheten.

Tillsynsrelaterade åtgärder.

Tolkning och tillämpning av det ­finansiella regelverket i EU/EES-staterna.

Följ ämnen i artikeln