Strömmer om mordet i Skärholmen: ”Grundskott mot det fria samhället”

Publicerad 2024-04-11

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kallar mordet i Skärholmen för ”ett grundskott mot det fria samhället”.

Statsrådet anser att skjutningen är ett bevis på att Tidöpartiernas reformagenda för kriminalpolitiken måste fortsätta.

– Vi får inte slå av på takten, säger han.

Mordet i Skärholmen skakar Sverige.

Det var när Mikael, 39 år, var på väg med sin 12-årige son till badhuset som skjutningen inträffade.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Mikael ha skjutits i huvudet framför ögonen på sin son när han konfronterade ett kriminellt gäng i en gångtunnel på väg till badhuset.

– Det är ännu ett brutalt uttryck för en brottslighet som har ett stort våldskapital, säger justitieminister Gunnar Strömmer om det inträffade.

Gunnar Strömmer kommenterade mordet i Skärholmen på torsdagen.

”Orka upprätthålla civilkurage och en rak rygg”

Gunnar Strömmer säger vidare att regeringens politik ger positiva resultatet, men att mer krävs och att förändringarna kommer att kräva tid innan de får effekt.

– Om det skulle stämma att någon visat civilkurage för att sedan bli skjuten, då är det ett grundskott mot det fria samhället.

– Det här bekräftar vikten av det systemskifte som vi nu påbörjat. Det här bekräftar vikten av att fortsätta offensiven. Vi får inte slå av på takten.

Behöver människor känna sig rädda nu för att visa civilkurage och säga ifrån när de ser oegentligheter?

– Vi måste erkänna att vi har att göra med väldigt allvarlig brottslighet som är hänsynslös. Samtidigt måste vi göra allt vi kan för att värna vårat öppna, fria samhälle och i det ligger att orka upprätthålla ett civilkurage och en rak rygg i ett samhälle där alla hederliga medborgares frihet och trygghet måste värnas.

Gunnar Strömmer fördömde händelserna i Skärholmen när han mötte pressen.

Polisen på plats.

”Låsa in och låsa in länge”

Ser du framför dig att individer sådana här dåd någonsin kommer att kunna anpassas till samhället?

– Om man är en sådan som avrättar någon, på öppen gata mitt på ljusa dagen, om det dessutom skulle vara en reaktion på en protest från en förbipasserande, så handlar det om personer som vi behöver låsa in och låsa in länge. På livstid.

Om samtliga reformer som Tidöavtalet innehåller genomförs, kommer det att lösa situationen?

– De senaste månaderna har jag själv känt en viss oro över vart samhällsdebatten är på väg. Regeringen har kritiserats för att vara för offensiv, vilja göra för mycket och på för kort tid. Senast i går hade vi reformen om säkerhetszoner som fyra partier röstade emot.

– Vi har en offensiv agenda, vi är beredda att flytta fram positionerna rejält mot de kriminella, värna vanliga människors frihet och integritet. För mig är det oerhört viktigt att hålla uppe trycket i reformagendan.