”Bolsonarister” stormade kongressen med kodordet ”Selmas fest”

Publicerad 2023-01-09

Tusentals ”Bolsonarister” stormade tre regeringsbyggnader i Brasilia.

Kuppen var planerad på sociala medier med kodordet ”Selmas fest”.

”Det kommer att bli den största showen genom tiderna”, skriver en utpekad initiativtagare, enligt Publica.

Det var ingen slump att tusentals demonstranter stormade regeringsbyggnaderna på ”De tre makternas torg” i Brasilia.

I helgen anlände flera busslaster till Brasiliens huvudstad. Ombord fanns mängder med anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro som förlorade presidentvalet i höstas.

I brasiliansk media kallas de för ”Bolsonaristas” och deras plan var att storma och slå sig in i tre regeringsbyggnader.

Och det gjorde de.

Tusentals människor krossade inredning, tände eld på föremål och åkte rutschkana från podiet i plenisalen.

På sociala medier gjorde initiativtagare, på anonyma konton, reklam för vad som komma skall. Det rapporterar Agencia Publica, ett nätverk av undersökande journalister, som kartlagt hur så många demonstranter kunde stråla samman i en koordinerad attack.

Tusentals demonstranter var på plats.

Tänkte barrikadera sig i dagar

Flera dagar innan stormningen hade ”Bolsonaristas” kommunicerat på bland annat Twitter med kodord för att sprida information och locka anhängare. Ett av de mest frekventa var ”Festa da Selma”, alltså ”Selmas fest”.

”Selma” uppges vara en anspelning på det portugisiska ordet ”Selva” som betyder djungel och är ett uttryck som använts av den brasilianska militären.

Ett annat kodord var hashtagen ”Brazilian Spring”, den brasilianska våren.

Just uttrycket ”Brazilian Spring” använde Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon efter att Bolsonaro förlorade höstens val och Bannon uppmanade anhängare att motsätta sig valresultatet, rapporterar BBC och Agencia Publica.

Kring den 5 januari ska hashtagen och andra kodord ha använts allt mer frekvent på Twitter.

Vissa la upp videos där de sa att lördagen, dagen före stormningen, skulle vara en ”Selma-förfest” och användare lade upp inlägg med kartor över ”De tre makternas torg” där ”festen” skulle äga rum.

”Inträde är gratis för alla brasilianska patrioter, förutom barn och äldre. Det kommer bli den största showen genom tiderna. Missa inte!”, skrev ett konto som pekas ut som en av initiativtagarna.

Ett annat konto twittrade att ”festen” skulle bli långvarig. ”Bolsonaristerna” hade planer på att barrikadera sig i regeringsbyggnaderna.

”Selmas fest har inget slutdatum. Gör dig redo att slå läger, laga mat och använda toaletterna där. Vik dig inte”, skrev hen.

Men så blev det inte. Efter nästan fyra timmar kunde nationella säkerhetsstyrkor ta sig in i byggnaden och ta tillbaka kontrollen.

Kontor förstördes under stormningen.

Hård kritik mot polis och myndigheter

Myndigheter och högt uppsatta tjänstemän har fått hård kritik för att kuppen inte upptäcktes och förhindrades. Mitt under kuppen fick säkerhetschefen i distriktet, Anderson Torres, sparken. Han anklagades för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attacken. Torres var justitieminister i Bolsonaros regering. Lula da Silva går till hård attack mot honom.

– Alla känner till hans rykte, och att han ska ha samarbetat med demonstranterna. Utredningen kommer att ta reda på det, säger han.

Även flera patrullerande poliser har kritiserat efter att filmer och bilder spridis på nätet. Poliser fotade varandra och tog bilder på när demonstranterna rusade över den stora gräsmattan mot regeringsbyggnaderna. På en video ses en polis ta en bild på en kollega – när han poserar med vad som ser ut att vara två tårgasbehållare.

President Lula da Silva rasar över deras agerande och lovar att de kommer att ställs till svars.

– Inkompetens, illvilja eller ondska, säger han, enligt Globo.

Jair Bolsonaro höll tyst i sex timmar efter att stormningen bröt ut. Sen twittrade han att fredliga demonstrationer är en del av demokratin, om de sker inom lagens ramar.

”De skövlingar och invasioner av offentliga byggnader som skedde idag, liksom de som utfördes av vänstern 2013 och 2017, undslipper dock den regeln”, skrev han.

Följ ämnen i artikeln