Nya råden: Max fyra små öl

Publicerad 2023-09-12

Dricker du mer än tio starköl per vecka?

Eller minst fyra glas vin en kväll i månaden?

Då ska du erbjudas vård, enligt Socialstyrelsens nya rekommendationer.

Socialstyrelsen har uppdaterat sina rekommendationer till hälso- och sjukvården vad gäller så kallat riskbruk.

Stöd bör erbjudas till den som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

Råden är desamma både för män och kvinnor.

Men för den förstnämnda gruppen innebär uppdateringen en rejäl skärpning. För män klassades drickandet som riskbruk först vid 15 glas per vecka eller fem i månaden i tidigare rekommendationer.

Ny forskning

Anledningen till ändringen är att ny forskning visar att män löper större risk än vad man tidigare har trott att drabbas av alkoholrelaterade skador, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till TT:

– Den visar att, förutom risken för beroende och skador på hjärna och lever, så finns det också en ökad risk för cancer som är bättre kartlagd nu än vad den har varit tidigare.

Kvinnor får en högre alkoholkoncentration i blodet än män vid samma konsumtion, vilket är anledningen till att gränserna för riskbruk var högre för män i de förra rekommendationerna.

– Men det vi nu har tagit in är alltså att män har en större hälsorisk vid samma konsumtion. De drabbas också i större utsträckning av olycksfall i samband med alkoholkonsumtion, säger Thomas Lindén till TT.

Ser över rekommendationer

Socialstyrelsen skriver på sin hemsida att man just nu ser över rekommendationerna i riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor.

De nya gränserna för riskbruk som i dag blivit kända är en del av översynen, som görs för att säkerställa att myndighetens rekommendationer bygger på bästa tillgängliga kunskap.

En uppdaterad version av riktlinjerna efter översynen kommer under 2024.

Följ ämnen i artikeln