Jakten på ”terrorkocken”: Sågs i rondell – misstänks äta sopor

Publicerad 2023-09-09

Polisen har fått upp ett första spår efter terrormisstänkte Daniel Khalife.

21-åringen sågs i en rondell efter flykten från fängelset – och nu utfärdas en belöning för att kunna gripa honom.

Men ex-soldatens överlevnadsträning, och letande i soporna, försvårar, enligt bedömare.

Följ ämnen
Iran
Kläderna som Daniel Khalife tros haft på sig vid flykten.

Daniel Khalife gick upp i rök efter den uppmärksammade flykten från fängelset i London på onsdagsmorgonen.

En intensiv jakt pågår efter den terrormisstänkte ex-soldaten och polisen har fått in över 100 tips på var han kan befinna sig

Ett av dem har man riktat in sig särskilt på. Det handlar om ett vittne som säger sig ha sett Khalife lossa sig från lastbilen vid en rondell i London och sedan sprungit mot Wandsworths centrum.

– Iakttagelsen nära Wandsworths rondell kan vara mycket betydelsefull och det här är en av många intressanta spår som polisen granskar, säger en talesperson för polisen, enligt Sky News.

– Vi kommer att fortsätta arbeta över hela landet för att spåra Khalife och föra honom tillbaka till fängelset.

En belöning har också utfärdats till den som har tips som leder till att han grips.

– 20 000 pund (277 000 svenska kronor) erbjuds nu för information som leder direkt till gripandet av Khalife, uppger Metropolitanpolisen.

Nya bilder på flyktklädseln

Polisen har även släppt nya bilder på kockuniformen som Khalife tros haft på sig när han lämnade köket på fängelset och klättrade in under lastbilen.

Det handlar om en vit t-shirt, ett par vit-rödrutiga byxor och ett par skor med ståletta. Polisen utgår dock från att han bytt om efter flykten.

Antiterrorchefen Dominic Murphy, som kopplats in på grund av misstankarna mot Khalife, har tidigare sagt att det är ovanligt att en rymling lyckas hålla sig undan utan att lämna några särskilda spår efter sig.

Men enligt The Sun ska 21-åringen ha tränats i att hålla sig gömd bakom fiendelinjer och överleva på egen hand.

– Det är bara grundkursen, men det kan vara användbart för en som flyr från rättvisan, säger en försvarskälla till tidningen.

Experter Sky News pratat med tror att ex-soldaten överlever på mat och dryck som han hittar i soporna. Men ett ökat adrenalin till följd av polisjakten kan innebära att han till sist gör ett misstag.

Svaret om Irans inblandning

Utöver terrorbrottsmisstankarna stod Daniel Khalife även åtalad för att ha spionerat för Irans räkning. På en pressträff frågades premiärminister Rishi Sunak ut om huruvida Iran kan ha varit direkt inblandade i en fritagning av 21-åringen.

– Eftersom det här är en pågående polisutredning och jag är säker på att ni förstår det, skulle det inte vara lämpligt för mig att ge en kommentar eller detalj om det, säger han och fortsätter:

– Men folk bör vara medvetna om att polisen arbetar dygnet runt för att fastställa exakt vad som hände och, naturligtvis, kommer de att agera på all information som de får till sig.

Följ ämnen i artikeln