”Översvämningarna har aldrig varit så här svåra”

Undantagstillstånd är utlyst i vanligtvis så soliga staten

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-26

Höga vågor slog in i La Jolla i början av veckan under de kraftiga skyfallen. – Jag anser att lokala myndigeter inte är rustade att klara den magnitud av skador som orsakats av de här vinterstormarna, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

I San Diego i Kalifornien ljöd tsunamilarmet.

Sedan kom störtfloderna.

– Det har aldrig varit så här allvarligt, säger San Diego-bon Eddie Ochoa till The Guardian.

Kalifornien drabbades av kraftiga skyfall och stormar i början av veckan, men det åldrande avloppssystemet i San Diego klarar inte av regnmängderna. Något som inte varit någon hemlighet, det krävs miljoner dollar i underhåll, skriver The San Diego Union-Tribune.

Men de styrande i staden understryker att mycket lite kunde ha stoppat det mättade avrinningsområdet och områdena runt det från vad de kallar en tusenårshändelse.

– Även ett stormavlopp, designat efter dagens gyllene standard, skulle ha misslyckats i en sådan här situatio, säger Kris McFadden, med ansvar för dagvatten, transporter och kommunala bolag.

– Jag vet att det inte räddar invånarnas minnen, men det fungerar som ett riktmärke för oss att nå. Vi vet att vi behöver göra mer och det gör vi.

Flydde i midjedjupt vatten

Undantagstillstånd har utlysts i området och hundratals hemlösa stod utan sovplatser när vattnet vällde in i härbärgen.

Boende beskrev skräcken när de tvingades fly från Alpha Project’s Bridge Shelter som snabbt fylldes av midjedjupt vatten, enligt San Diego Union-Tribune.

Enligt National Weather Service föll nära åtta centimeter regn över San Diego, strax söderut, i National city föll nästan elva centimeter regn.

Normalt sett faller runt fem centimeter regn i området per månad under vintern.

70 gator drabbades svårt av översvämningarna – nu städas för fullt för att ta bort lera och bråte.

San Diego FloodingHomeowner Maria Ramirez walks through her flood damaged home Tuesday, Jan. 23, 2024, in San Diego. (AP Photo/Denis Poroy)  CADP101

Polis undsatte invånare sedan vatten trängt in i deras hem i Spring Valley och Casa de Oro. Andra tvingades ta sig till säkerhet genom midjedjupt vatten med sina husdjur i famnen.

San Diego-bon Eddie Ochoa berättade att det duggade lite när han och hans syster gick iväg för att äta frukost i måndags. När de skulle tillbaka till familjens bilverkstad var hela kvarteret översvämmat och systerns bil hade svepts med i störtfloden.

– Allt hände inom en timme. Det har aldrig varit så här allvarligt. Det är galet, säger han.

Senare hittade de systerns bil strandad en halvmil från verkstaden.

Fler områden kommer drabbas

San Diego- och Tijuanafloderna svämmade över och minst 24 personer räddades i störtfloderna som följde.

På San Diegos hemsida står att läsa att nederbörden kommer att variera mer år för år på grund av klimatförändringar – och det kommer att svänga kraftigt mellan torka och översvämningar. En del områden av San Diego svämmar redan över så fort det blir skyfall. Eftersom skyfallen kommer att bli starkare i framtiden kommer drabbade områden att bli fler, skriver kommunen.

I nästa vecka hotar fler stormar området.