Mohammeds familj ska få lämna i dag: ”Jag får inte tag på dem”

Publicerad 2023-11-13

80 svenska medborgare ska få lämna Gaza i dag.

Bland dem finns Mohammeds fru och barn. Men han vet inte om de nåtts av beskedet från UD.

– Jag tror de är på väg till Egypten nu, men jag vet inte, säger han.

Följ ämnen
Gaza

Omkring 500 svenska medborgare har ansökt om att få lämna Gaza. Måndagens evakuering är den första av svenskar sedan kriget började. Aftonbladet har tagit del av en lista som sprids om vilka personer som ska få lämna via Rafah-övergången till Egypten i dag.

På den listan finns 75 svenskar, bland dem Mohammeds familj. Han befinner sig i Göteborg och fick under söndagen besked om att hans fru och barn ska få lämna i dag. Sedan dess har han försökt få kontakt med dem, men utan resultat. Han vet inte om hans familj nåtts av beskedet att de ska få lämna i dag.

– Jag försöker ringa men jag får inte tag på dem. Jag tror de är på väg till Egypten nu, men jag vet inte, säger han.

Personer som väntar på att få gå över gränsen till Egypten.

”Jag borde känna mig glad”

På listan finns både svenska och palestinska nummer. Bara de med svenskt riktnummer kopplas fram när Aftonbladet ringer. En av de som svarar är en man som liksom Mohammed befinner sig i Sverige, men har ansökt om tillstånd för sin syster och sin kusin att lämna Gaza.

Sent på söndagskvällen blev han kontaktad av UD som berättade att hans syster och hennes barn fått tillstånd att evakuera på måndagen. Deras kusin finns inte med på listan.

Inte heller han får tag på familjemedlemmarna i Gaza.

– Jag har ringt massa gånger men vi vet ännu inte om de har kommit ut. Jag kommer att få tag på dem på något sätt, säger han.

Vad kände du när du fick reda på att de befinner sig på listan?

– Jag borde känna mig glad, men jag är inte glad. Det går inte att känna sig glad just nu, säger han och fortsätter:

– Det här handlar inte om min syster. Jag är ledsen för hennes skull, men hon kommer klara sig. Det handlar om två miljoner människor som blir utrotade.

Rök stiger efter en Israelisk luftattack.

71-årig svensk träffades i luftattack

En av dem som står på listan är Wallid, 71, från Göteborg.

– Vi fick listan skickad till oss av bekanta, men pappa har inte hört något från UD, säger sonen Yazan till Aftonbladet på söndagskvällen.

71-åringen reste till området för att besöka familj som han inte träffat på flera år. Men när konflikten trappades upp fastnade han i Gaza. Sedan dess har han väntat på att få lämna, säger sonen.

I slutet av oktober skadades pappan i ett luftangrepp i Tel al-Hawa.

– Han blev skadad och det är ett mirakel att han lever. Men nu vill vi bara att han ska komma hem.

Nu väntar han vid gränsen i Rafah, säger sonen.

– Jag blev jätteglad när jag såg pappas namn på listan, men det är ändå inte tryggt. Jag kan inte vara glad förrän han är igenom gränsen och befinner sig i Egypten.

”Massa svenskar kvar”

Andra personer på listan som Aftonbladet kontaktar uppger att de redan tagit sig ut ur Gaza.

– Vi var i Gaza och tog oss därifrån tre dagar efter kriget bröt ut, utan svensk hjälp. Men det är massa svenskar och barn kvar, säger en kvinna.

P4 Malmöhus har pratat med en familj som tidigare har bott i Lund som lämnat Gaza under måndagen.

– Vi är i Egypten, säger pappan i familjen.

Rafah-övergången.

Kommer föras till Kairo

UD skriver till Aftonbladet att de kan bekräfta att svenskar passerat gränsövergången till Egypten under måndagen, men att man i nuläget inte kan uppge hur många det handlar om.

När de svenska medborgarna korsat gränsen till Egypten möts de upp av den personal från den svenska ambassaden samt från Myndigheten för samhällsskydd, rapporterar SR. Svenskarna kommer sedan köras till Kairo i chartrade bussar, där de får provisoriska egyptiska pass, enligt radion. De måste sedan lämna Egypten de närmaste 72 timmarna.

Billström: Ambitionen är att åstadkomma detta

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till SR att han ännu inte fått något besked om att svenskarna kunnat lämna Gaza i dag.

– Vi får se. Ambitionen är ju naturligtvis att åstadkomma detta, men som alla vet så är ju det här en krigszon, säger han och tillägger att det vilar ”ett stort eget ansvar på de som rest till Gaza trots UD:s avrådan”.

Palestinier lämnar Gaza i början av november.