M-toppen vill sätta in beväpnade gränsvakter i Afrika

Publicerad 2023-10-18

Tomas Tobé (M)

Gängkriminaliteten som brer ut sig är ett resultat av för hög invandring, enligt M-toppen Tomas Tobé.

Nu vill han att EU sätter in vakter vid Afrikas gräns för att hindra flyktingströmmar.

– Det är kontroversiellt. Men det är den enda långsiktigt hållbara vägen. 

Moderaten Tomas Tobé har lett arbetet med att ta fram “migrationspakten”, EU-parlamentets nya flyktingpolitik. Förslaget förhandlas nu i EU-instanser och väntas bli klart runt årsskiftet.

Under tiden arbetar Tobé fram ny politik på migrationsområdet. Det viktigaste är enligt honom att hålla gränsen mot Afrika.

– Majoriteten av dem som kommer är ekonomiska migranter, där menar jag att Europa måste stänga dörren. I dag styr människosmugglarna helt volymen och den ökar kraftigt, det är den högsta sedan 2015-206. En del konstaterar cyniskt att smugglarna försöker kräma ut det sista innan migrationspakten är på plats, säger han.

Vi ses i riksdagens kafé, det är fredag och folktomt. Nyhetsrapporteringen domineras av nya hänsynslösa våldsdåd i Stockholm, något det även pratas om i Bryssel.

– Det talas med förvåning om det som sker i Sverige, det finns en bild av Sverige som ett välfärdsland som är tryggt. Många ställer så klart frågan varför ni fått den här situationen. Det finns såklart flera svar på det, den största handlar om att vi under en väldigt lång tid har haft en alltför stor migration som vi förenat med djupa segregationsproblem.

Beväpnade vakter

Tobé vill att EU inrättar asylcenter i Afrika så att människor söker asyl där i stället för i Europa. För att asylsökande inte ska ta sig över båtvägen vill M-politikern också att EU:s gränspolis Frontex ska bevaka områden på den afrikanska kusten där människosmugglare verkar.

Vill du se beväpnad personal där så att människor inte tar sig över?

– Ja Frontex kan absolut vara beväpnade. Det viktiga är att vi får ett samarbete med länderna, det kommer inte komma gratis. Vi kan erbjuda jobbmöjligheter eller utbildningsmöjligheter och här kommer hela biståndspolitiken in.

Tobé anser att EU ska villkora biståndet till afrikanska länder. Enkelt uttryckt - utan asylcenter och gränsvakter blir det mindre bistånd.

– Länderna vill ha en positiv utveckling för sitt land och för sin befolkning, vi kan erbjuda investeringar men vi måste också ställa krav. Biståndspolitiken har varit förenad med väldigt lite krav. Här behöver vi göra en förändring, säger han.

Stram politik lång tid framöver

Skulle inte gränsvakter och asylcenter i praktiken omöjliggöra att människor tar sig till Europa och söka asyl?

– Det finns väldigt många människor i flyktingläger som inte har någon som helst möjlighet att kunna söka asyl i Europa. Det är de som har råd att betala människosmugglare som får möjligheten att söka asyl. Det här skulle öppna upp för en prövning i tredje land, fler som inte har ekonomiska möjligheter skulle få sin asyl prövad.

Det är långt ifrån politiken som Reinfeldt och Löfven drev – kan du se framför dig att Sverige går tillbaka till den?

– Med de djupa problem som vi har i Sverige så tror jag att vi under väldigt lång tid kommer att se en stram politik. Europa kommer till viss del öppna upp för mer arbetskraftsinvandring för att möta behoven på arbetsmarknaden. Men jag tror den här politiken kommer att bestå under en lång tid.

Ångrar migrationsuppgörelse med MP

Borde Moderaterna ha gjort upp med Sverigedemokraterna om migrationspolitiken under Alliasregeringen, i stället för med Miljöpartiet?

– För Sverige hade det varit klokt, och är fortfarande klokt, om de tre stora partierna har hyfsat stor samsyn i de här frågorna, det vill säga S, M och SD. För mig är det ingen tvekan om att det inte var klokt av Alliansen att bygga migrationspolitiken tillsammans med Miljöpartiet. Tyvärr fortsatte det sedan med Socialdemokraterna.

Efter intervjun sker terrorattentatet mot svenska fotbollssupportrar i Bryssel. Tomas Tobé skriver i ett sms att det varit en mörk vecka där svenskar var utsedda som terrormål enkom för att de var svenskar.

– Det är naturligtvis fruktansvärt. Mina tankar är främst med offren och deras närastående. Jag är också tacksam över det stöd som visats Sverige från europeiska kollegor. Vi behöver öka säkerheten och terrorister ska ut ur Europa.