Regeringen: Elpriserna kan halveras i södra Sverige

Publicerad 2022-09-09

Framsteg har nåtts i EU-diskussioner om elkrisen.

”Ett fantastiskt besked” enligt statsminister Magdalena Andersson.

– I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger Andersson.

Moderaterna anklagar statsministern för att ljuga.

Energiministrarna i EU har enats om flera åtgärder för att hantera elkrisen i Europa.

– Det var ingen enkel diskussion och definitivt inte den sista, men vi hittade en klar riktning för det som behöver göras. Nu vet vi exakt vilken väg vi behöver gå, säger tjeckiske industriministern Jozef Sikela som lett förhandlingarna enligt TT.

Den svenska regeringen ser det som en framgång.

– Vi kommer att kunna ta ett stort steg som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Det är ett paket av åtgärder som diskuteras, säger Khashayar Farmanbar (S).

– Vi är överens om att gå vidare med förslagen som kommissionen arbetar med. Vi är ett steg närmare lägre elkostnader för svenska hushåll och företag, särskilt i södra Sverige, säger han.

”Energikrig mot Europa”

En central punkt är att motverka det rusande priset på gas som driver upp elpriserna. Elpriserna ska frikopplas från gaspriserna, förklarar Farmanbar.

– Vi har också diskuterat att införa ett pristak på gas. Kommissionen har även lyft ett pristak för rysk gas. Det är rimligt eftersom att det pågår ett energikrig mot Europa från rysk sida.

Ett annat förslag syftar till att motverka att företag gör jättevinster på elkrisen, säger Farmanbar.

– Ett förslag är ett tak på intäkter för elproducenter som producerar el till låg kostnad och därför har mycket höga inkomster som inte alls motsvarar produktionskostnaderna. Dessa pengar ska återföras till hushåll och företag.

Även sparåtgärder och stöd till elbolagen är på bordet. Enligt energiministern kan förslagen utformas på olika sätt. Hur det kan komma att se ut är oklart. Fler ministermöten väntar.

Färdiga förslag ska läggas fram av EU-kommissionen i nästa vecka.

Magdalena Andersson under fredagens pressträff.

M: ”Ingenting har hänt”

Moderaterna går till hård attack efter presskonferensen. Partiets energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin hävdar att Magdalena Andersson ljuger.

– I dag är dagen som Magdalena Andersson fullständigt gick på grund som regeringschef. Hon har kallat till en pressträff för att aktivt vilseleda hela svenska folket två dagar innan ett val, säger Bohlin till SVT Nyheter.

Han betonar att inga formella beslut om åtgärder har fattats.

– Det här initiativet från EU är väldigt lovvärt, men i dag har ingenting hänt, säger Bohlin.

Följ ämnen i artikeln