Familjens kritik: Vi får veta allt via media

Publicerad 2024-02-17

Den förgiftade familjen från Söderhamn får ingen information från rättsväsendet.

All information får de från åklagare Christer Sammens uttalanden i media – till och med vad deras dotter dog av.

– Varför pratar de inte med oss först? undrar mamman. 

Deras 4-åriga dotter avled tidigt på morgonen den 15 oktober förra året efter att ha blivit förgiftad i sitt hem av gasen fosfin. Mamman och den yngre sonen svävade länge mellan liv och död, men båda överlevde. Pappan blev också sjuk men skrevs ut från sjukhus efter några dagar. 

Sedan flickans dödsfall pågår en åklagarledd förundersökning om mord, men utan misstänkt.

Men familjen får mycket lite information. 

Åklagaren har dock vid flera tillfällen pratat i både lokala och rikstäckande medier om utredningen. 

”Varför pratar de inte med oss?”

Allt familjen vet har de fått reda på via media, till och med vad deras dotter dog av. 

– Vi får ingen information. Varför pratar de inte med oss i stället för att berätta för journalister? Det är vår dotter, säger mamman. 

Åklagare Christer Sammens är känd för att vara frispråkig. Under utredningen av förgiftningen i Söderhamn har han bland annat i en intervju i DN gått ut med familjens etnicitet och en antydan om att bakgrunden kan ha något med förgiftningen att göra. I flera andra intervjuer säger han sig vara osäker på vad som ligger bakom förgiftningen och om familjen någonsin kommer få svar. 

I förra veckan gick åklagaren ut i DN igen och informerade om att han ”fått svar på vad som föranlett det hela”. Då hade familjen fortfarande inte fått någon information om att analysen var klar.

Gick ut i media om gasen

Efter den artikeln frågade Aftonbladet åklagaren om varför rättsväsendet inte informerar familjen innan han pratar med en journalist från en rikstäckande tidning.

– Jag har bara gått ut och meddelat att vi fått svar, sa Christer Sammens. 

Till familjen?

– Jag har inte meddelat familjen. Men de kommer heller inte i nuvarande stund att få närmare besked. 

Några dagar senare gick åklagaren trots detta ut i media och bekräftade att familjen förgiftats av den giftiga gasen fosfin. 

Det var så familjen fick veta vad deras 4-åriga dotter dog av.

Åklagaren Christer Sammens.

Fortfarande ett mysterium

Det är inte helt enkelt att förstå hur gasen kan ha förgiftat hela familjen, som sov i olika delar av hemmet, vilka symtom man får och vilka långsiktiga konsekvenser som kan komma av fosfinförgiftning. Familjen har ännu inte fått någon sådan information, trots att även deras 2-åriga pojke vårdades på intensivvårdsavdelning.

– Det gör oss ledsna, säger mamman. Det här handlar om oss. 

Hur förgiftningen i Söderhamn gick till är fortfarande ett mysterium för polis och åklagare. I fyra månader har de letat efter en förklaring till hur familjen kunde förgiftas så illa att den 4-åriga flickan avled på sjukhus.

Gasen fosfin skapas av att till exempel en tablett av bekämpningsmedlet aluminiumfosfid reagerar med fuktig luft, vatten eller någon form av syra. När den kemiska reaktionen är färdig återstår bara något som ser ut som aska av den ursprungliga tabletten.

Trots flera undersökningar i familjens lägenhet har giftet inte kunnat lokaliseras.

Tekniker och bombskyddet på plats vid familjens bostad i oktober.

Följ ämnen i artikeln