Attacker mot Rafah – två fritagna ur gisslan

Uppdaterad 2024-02-16 | Publicerad 2024-02-12

Ett bombat bostadsområde i Rafah under söndagen.

Omkring 100 personer uppges ha dödats i flyganfall mot Rafah i södra Gaza under natten, enligt palestinska nyhetsorganet Wafa.

Samtidigt meddelade Israel tidigt i morse att specialförband fritagit två män ur gisslan.

Den israeliska militären genomförde ett antal flyganfall mot mål i Rafah i södra Gaza under natten.

Enligt den palestinska hälsomyndigheten ska 37 personer ha dödats och dussintals ha skadats i räderna, uppger Reuters.

Under morgonen uppger det palestinska nyhetsorganet Wafa att uppemot 100 personer ska ha dödats och beskriver händelsen som ett blodbad.

Räddat gisslan

Över en miljon palestinska flyktingar har tagit sig till Rafah, nära den egyptiska gränsen, i skydd undan striderna norrut.

En israelisk helikopter förde de två männen till ett sjukhus i Sheba.

Israel uppgav initialt att man genomfört anfall mot ”terrormål” och att dessa nu är avslutade.

Men vid 04-tiden svensk tid meddelade man att israeliska specialförband fritagit två män ut gisslan, 128 dagar efter kidnappningen.

Fritagningen skedde natten till måndagen.

"Det var en mycket komplex insats. Vi har arbetat länge med den här operationen. Vi väntade på de rätta förutsättningarna”, säger Richard Hecht, överstelöjtnant och talesperson i israeliska armén, rapporterar Reuters.

Förbandet slog till mot en byggnad där gisslan hölls fången på andra våningen. Soldaterna tog sig in med hjälp av en sprängladdning.

Fernando Simon Marman, 60, och Louis Har, 70, kidnappades båda från kibbutzen Nir Yizhak när Hamas attackerade Israel den 7 oktober.

Männen har förts till ett sjukhus i Sheba i centrala Israel och ska enligt ett uttalande vara ”vid god hälsa”, skriver Reuters.

Panik i Rafah

De häftiga bombningarna mot Rafah skapade panik i staden, skriver Reuters.

Många låg och sov när attackerna inleddes och fruktade att Israel dragit igång en markoffensiv i staden, uppger vittnen för nyhetsbyrån.

Ett flertal byggnader och två moskéer ska ha träffats under anfallet.

USA:s president Joe Biden pratade med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om situationen i Rafah under söndagen, uppger Vita huset.

I samtalet uppgav Biden att en markinvasion inte bör genomföras utan en plan för att trygga säkerheten och stödet för de människor som flytt dit.

Netanyahu säger sig dock vara bestämd över att skicka in marktrupper i Rafah – trots att hjälporganisationer larmat om att det kommer innebära katastrof.

– Vi kommer göra det, sa han i en intervju under söndagen.

Följ ämnen i artikeln