Hostande Bolsonaro talade till kuppanhängare

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-04-20

– Vi vill inte förhandla om någonting!

Så lyder budskapet från Brasiliens president Jair Bolsonaro, vars hostande väcker uppseende när han fortsätter markera hårt mot coronarestriktioner – tillsammans med demonstranter som kräver att militären ingriper.

Demonstrationer till stöd för den högerextreme presidenten, som är skarpt kritisk mot vissa delstaters åtgärder mot pandemin, hölls i flera städer i söndags.

Själv dök Bolsonaro upp utanför arméns högkvarter i huvudstaden Brasília. Där talade han, från ett lastbilsflak, till flera hundra anhängare som samlatsi trots mot rekommendationer om att undvika folksamlingar.

– Jag är här eftersom jag har tilltro till er. Ni är här eftersom ni tror på Brasilien, sade presidenten enligt brasilianska medier.

– Vi vill inte förhandla om någonting.

Bolsonaro tycker att de hårda nedstängningar som gjorts av många länder, och i Brasilien av exempelvis de ekonomiskt viktiga delstaterna Rio de Janeiro och São Paulo, är överdrivna och slår för hårt mot ekonomin.

På måndagen upprepade han den ståndpunkten och sade till medier i Brasília att han hoppas att detta är sista veckan med order till brasilianare att hålla sig hemma, rapporterar Reuters.

Började hosta

Dagen innan, under söndagens manifestation, uttrycktes krav på ett militärt ingripande i hanteringen av pandemin och för en stängning av landets kongress. Vissa deltagare bar banderoller med budskapet: "militärintervention med Bolsonaro".

Presidenten, med bakgrund som yrkesmilitär, lämnade vid framträdandet budskapen okommenterade.

– Ni måste slåss för ert land. Räkna med att er president gör vad som är nödvändigt för att garantera demokratin och det som är mest kärt för oss, vår frihet, sade han.

– Ut med den gamla politiken. Nu är det Brasilien främst, och Gud framför allt.

Vid flera tillfällen fick han pausa kort, då han började hosta – vilket har lett till att videoklipp från framträdandet cirkulerar friskt på bland annat Twitter.

"Inte tid med kuppretorik"

Manifestationerna har väckt reaktioner från bland annat tunga politiker och jurister.

"Hela världen står enad i kampen mot coronaviruset. I Brasilien måste vi kämpa mot både coronan och auktoritära strömningar", skriver talmannen i kongressens underhus, Rodrigo Maia, på Twitter. "Vi har inte tid att syssla med kuppretorik", tillägger Maia.

"Det är skrämmande att se demonstrationer till stöd för en återgång till militärregimen, efter 30 år av demokrati", twittrar Luís Roberto Barroso, domare vid landets högsta domstol.

Militärdiktatur rådde i Brasilien 1964–1985, en period som Bolsonaro tidigare har uttryckt sig i nostalgiska ordalag om.

Vill värna ekonomin

Hittills finns drygt 38 500 bekräftade fall av covid-19 i Brasilien. Närmare 2 500 människor har avlidit i sviterna av sjukdomen.

Bolsonaro har vid upprepade tillfällen kritiserat restriktioner i São Paulo and Rio de Janeiro, och beskrivit den förstnämnda delstatens guvernör João Doria som "en galning".

I fredags sparkade han sin hälsominister, som försvarat nedstängningarna.

Bolsonaro befarades själv ha smittats av coronavirus i samband med ett besök i mars på USA:s president Donald Trumps golfresidens i Florida. En rad personer i Bolsonaros stab testade positivt efter besöket, men presidenten meddelade senare att hans eget test var negativt.