Experterna om åtalet i Wilma-fallet: ”Inget lätt uppdrag för åklagaren”

Publicerad 2020-05-13

Åtalet för mordet på Wilma, 17, i Uddevalla väntas i dag, onsdag.

Hennes 23-åriga ex-pojkvän är på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

– Inget lätt uppdrag för åklagaren, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

I november förra året anmäldes 17-åriga Wilma Andersson från Uddevalla försvunnen av sina föräldrar. En stor sökinsats inleddes och hennes 23-åriga ex-pojkvän greps bara ett par dagar senare. I sökandet efter Wilma hittades en kroppsdel och polisen meddelade att hon inte längre var vid liv.

Den misstänkte mannen har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

– Det är så klart djupt tragiskt och följer tyvärr det tydliga mönstret. Återigen en klassisk situation där en manlig närstående misstänks för mord på en kvinna, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger att åtalet inte är något lätt fall för åklagaren.

700 förhör

Under onsdagen väntas åtalet i fallet. Runt 700 förhör har hållits under utredningen.

– Det är ett mycket omfattande fall. Mord är det grövsta brottet vi har och måste alltid utredas noga. I det här fallet är det ännu mer omfattande, säger Sarnecki.

Kriminologen tror att åklagaren har en svår uppgift, eftersom den misstänkte inte erkänt brottet och då hela kroppen inte hittats.

– Det innebär ett allvarligt problem. Det grundläggande är att slå fast om personen bragts om livet eller avlidit av andra orsaker. I det här fallet kommer vi inte få en dödsorsak, säger Jerzy Sarnecki.

Hur avgörande är det att hela kroppen inte hittats?

– Det är inte helt avgörande för utgången. Det blir svårare för åklagaren, men det är inte omöjligt. Det har funnits fall där man dömt för mord ändå.

Sarnecky vill inte sia om utgången innan åtalet blivit offentligt.

– Men en tumregel är att när åklagaren går till åtal så bedöms att sannolikheten för en fällande dom är ganska hög. Annars åtalar man inte. Åklagaren måste ha bra på fötterna.

Hur tycker du att polisutredningen har skötts?

– I grunden ser jag inga fel, men det är svårt att bedöma före rättegången. Det är svårt att recensera polisens arbete utifrån det vi vet just nu. Det har tagit lång tid, men det är inte konstigt eftersom mannen inte erkänt och kroppen inte hittats.

Kriminologen Fatima Addberger.

Brottsplatsen kan vara avgörande

För kriminologen Fatima Addberger var ett åtal väntat.

– Jag är inte förvånad. Polisen grep mannen ganska omgående och då finns det något att gå på. Annars hade de avvaktat med att gripa honom.

Trots att ingen kropp hittats, tror hon på en fällande dom.

– Det tog inte lång tid efter gripandet till att de hittade kroppsdelen. Jag ska inte sia om vad det är för kroppsdel, men det är en del som är lätt att identifiera och tveklöst kommer från henne. Problemet som återstår är att genom kroppsdelen slå fast på vilket sätt hon dött.

Fatima Addberger tror därför att brottsplatsen kan vara avgörande och en viktig nyckel i fallet.

– Om det har skett i bostaden, så finns spåren kvar. Jag är rätt så övertygad om att polisen har en tämligen god överblick om vad som hänt. Jag är ganska säkert på att man tidigt riktade in sig på bostaden.

Wilma Andersson.